1980 sonrası biyopolitikalar bağlamında kadına yönelik şiddetin yeniden üretimi
Reproduction of violence against women according to biopolitics after 1980
  1. Tez No: 965472
  2. Yazar: EBRU AKELOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SONER YAĞLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Gazetecilik, Sosyoloji, Philosophy, Journalism, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kadına yönelik şiddet, biyopolitika, iktidar, eleştirel söylem analizi, doküman analizi, Violence against women, biopolitics, power, critical discourse analysis, document analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 445
Özet
“1980 Sonrası Biyopolitikalar Bağlamında Kadına Yönelik Şiddetin Yeniden Üretimi”başlıklı bu çalışmada, Türkiye'de kadına yönelik şiddetin siyasi iktidarlar, partiler ve aktörler tarafından nasıl yeniden üretildiği sorusu merkeze alınmaktadır. 1980 sonrası dönemde, siyasi iktidarların kadın bedeni üzerindeki kontrol mekanizmaları ve bu mekanizmaların şiddeti nasıl meşrulaştırdığı incelenmektedir. Bu çalışmada, kadına yönelik şiddetin salt bireysel bir sorun olmadığı, toplumsal ve siyasal çerçevede kökleri olan yapısal bir sorun olduğu vurgulanırken; biyopolitika kavramı, siyasi iktidarın yaşam üzerindeki kontrolünü ve bu kontrolün şiddeti ürettiği mekanizmaları anlamak için temel bir araç olarak kullanılmaktadır. Çalışmada, biyopolitika kavramı derinlemesine incelenmekte, ardından Türkiye'deki siyasi iktidarların kadın politikaları ve söylemleri tarihsel bir perspektifle analiz edilerek kadına yönelik şiddetin nasıl yeniden üretildiği sorgulanmaktadır. Hükümet ve parti programları, seçim beyannameleri ve gazete yazıları gibi dokümanlar incelenerek, iktidarların kadına yönelik şiddet konusundaki tutumları ortaya çıkarılmaktadır. Cumhuriyet gazetesi üzerinden yapılan doküman analiziyle, siyasi aktörlerin kadın bedeni ve şiddet üzerine söylemleri detaylı bir şekilde incelenmiştir. Siyasi aktörlerin söylemlerinde yer alan cinsiyetçi ve şiddete meşruiyet kazandıran ifadeler, biyopolitik bir çerçevede eleştirel söylem analizi ile analiz edilmektedir. Çalışma, kadına yönelik şiddeti sadece bireysel bir sorun olarak değil, aynı zamanda iktidarın beden politikalarıyla ilişkili bir sorun olarak ele alması, 1980 sonrası Türkiye'de siyasi iktidarların kadın politikalarını uzun vadede incelemesi, Cumhuriyet gazetesi üzerinden yapılan doküman analizi ile siyasi aktörlerin söylemlerini ortaya koyması, siyasi söylemlerin cinsiyetçi ve şiddete meşruiyet kazandıran yönlerini ortaya çıkarması, Türkiye'de kadına yönelik şiddetin kökeninde yatan siyasi ve ideolojik faktörleri ortaya koyarak, bu sorunun çözümü için önemli bir katkı sağlamaktadır. Sonuç olarak; bu çalışmanın amacı, kadına yönelik şiddetin yapısını anlamak ve şiddetin kökenlerini sorgulamak için perspektifler sunmaktır.
Özet (Çeviri)
Titled“ Reproduction Of Violence Against Women According To Biopolitics After 1980”this study examines how violence against women in Turkey has been reproduced by political authorities, parties, and actors. It focuses on the mechanisms of control over women's bodies after 1980 and how these mechanisms legitimize violence. The study argues that violence against women is not merely an individual issue but a structural problem rooted in social and political frameworks. The concept of biopolitics is used as a key tool to understand the control exerted by political power over life and the mechanisms generating violence. The study begins with an analysis of biopolitics, followed by a historical examination of the policies and discourses of political authorities in Turkey. It investigates how violence against women is reproduced through these policies. By analyzing government and party programs, election manifestos, and newspaper articles, the study reveals the attitudes of political authorities toward violence against women. A document analysis of Cumhuriyet newspaper provides a detailed examination of political actors' discourses on women's bodies and violence. Sexist and violence-legitimizing expressions are critically analyzed within a biopolitical framework. This study contributes by addressing violence against women as a problem linked to the politics of the body. It offers a long-term analysis of political authorities' policies on women in post-1980 Turkey and uncovers the gendered and violence-legitimizing aspects of political rhetoric. In conclusion, the study aims to provide perspectives for understanding the structural nature of violence against women and to interrogate its root.