Datura stramonium'a farklı dozlarda uygulanan potaslı ve fosforlu yaprak gübrelerinin verim ve kaliteye etkileri
The Effects of foliar fertilizations with phosphorus and potash applied in different doses to datura stramonium on yield and quality
- Tez No: 96549
- Danışmanlar: PROF. NERMİN AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Datura stramonium, Fosforlu Yaprak Gübresi, Potash Yaprak Gübresi, Yeşil Verim, Drog Verim, Alkaloit Oram, Datura stramonium, Foliar Fertilization with Phosphorus, Foliar Fertilization with Potash, Green Yield, Drog Yield, Alkaloid Percentage
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET DATÜRA STRAMONIUM' A FARKLI DOZLARDA UYGULANAN POTASLI VE FOSFORLU YAPRAK GÜBRELERİNİN VERİM VE KALİTEYE ETKİLERİ AVCI, Betti Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nermin KAYA Ağustos, 2000 Bornova ekolojik koşullarında Datura stramonium bitkisiyle tesadüf parselleri deneme desenine göre 4 tekerrürü! olarak kurulan bu saksı denemesinde, çiçeklenme öncesi dönemde, 4 farklı dozda (0, 0,02 gr/10 mi, 0,03 gr/10 mi, 0,04 gr/10 mi) uygulanan potash ve fosforlu yaprak gübrelerinin, tam çiçeklenme döneminde yapılan hasatla kalite ve verim üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Çalışma sonucunda, fosforlu gübrelemede en yüksek yeşil ve drog verimleri P0 dozundan sağlanmış, potash gübrelemede ise en yüksek yeşil ve drog verimleri K3 (0,04 gr/10 mi) dozundan elde edilmiştir. Alkaloit oranlan incelendiğinde ise; fosforlu gübrelemede 2. hasattan K3 (0,04 gr/10 mi) dozunda % 0,125 oranında, potash gübrelemede ise yine 2. hasattan P3 (0,04 gr/10 mi) dozunda % 0,104 oranında alkaloit elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT THE EFFECTS OF FOLIAR FERTILIZATIONS WITH PHOSPHORUS AND POTASH APPLIED IN DIFFERENT DOSES TO DATURA STRAMONIUM ON YIELD AND QUALITY AVCI,Betül Department of Field Crops Supervisor Prof. Dr. Nermin KAYA August, 2000 In this pot experiment conducted under the Bornova (Agean) ecological conditions, in randomized parcel trial design with four replications, at the“before flowering”stage under four different doses (0, 0,02 gr/pot, 0,03 gr/pot, 0,04 gr/pot) foliar fertilization with phosphorus and potash was applied to the plants and at the full bloom stage the plants were harvested and observed in order to find out the effects of the foliar fertilization on quality and yield. As a result of this research, the highest green and drog yields were obtained from To“ dose in fertilization with phosphorus; and from ”K/ dose in fertilization with potash. When alkaloid ratios were investigated at fertilization with phosphorus from K3 dose alkaloid percentage obtained was 0,125 % and at fertilization with potash from P3 dose alkaloid percentage obtained was 0,104 %.