Kızılçam (pinus brutia ten.) fidanlarının yetiştirilmesinde farklı modellerin karşılaştırılması
The Comparison of different irrigation models' effect upon the growth of Turkish red pine (pinus brutia ten.) seedlings
- Tez No: 96550
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZİMİ AÇIKGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Farklı Modellerin Karşılaştırılması, Bitki Besleme, Bitki besin maddeleri, Sulama, Kızılcanı, Pinus brutia Ten, Soil -Water -Management, Plant -Nutrition, Pimts brutia
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
V ÖZET KIZILCAM (Pînus tariaTen.) FİDANLARININ YETİŞTİRİLMESİNDE FARKLI MODELLERİN KARŞILAŞTIRILMASI AKGÜL, Alper Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nazimi AÇIKGÖZ Nisan 2000, 60 Sayfa Bu çalışmada, 8 ay sûren fidanlık denemesiyle farklı sulama uygulamalarına tabii tutulan Kaplı Kızılcam fidanlarında bitki besin maddelerinin değişimi incelenmiştir. Çalışmada iki farklı yöntem;“Büyüme ortamında kullanılabilir nem açığı (Tk)”ile“açık su yüzeyi buharlaşması (Kp)”ve oranlan kullanılmıştır (Tk 40, Tk 60, Tk 80, Tk 100; Kp 0.75, Kp 1.00, Kp 1.25, Kp 1.50). Farklı modellere ait fidanların besin maddesi ve su içerikleri istatistiksel olarak karşılaştuımuşür. Tk 100 ve Kp 1.00 modelleri ortamdan kaldırdıkları besin miktarları balonundan istatistik testlere göre en üst sırada bulunmuşlardır. Gerek buharlaşma kabı gerekse kullanılabilir nem açığına, bağlı yöntemlerin Kızılcam yetiştiriciliğinde kriter olarak kullanılabileceği saptanmış, daha pratik olması nedeniyle buharlaşma kabı kullanılan yöntem Önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT THE COMPARISON OF DIFFERENT IRRIGATION MODELS' EFFECT UPON THE GROWTH OF TURKISH RED PINE(f%w brutiaTen.) SEEDLINGS AKGUL, Alper MSc thesis in, Field Crops Department Supervisor Assoc. Prof. Dr.Nazimi AÇIKGÖZ April 2000, 60 Pages In this study, which is an eight months long greenhouse experiment, containerized Turkish Red Pine (Pimts brutia Tea) seedlings plant nutrion concentrations and amounts were investigated under different irrigation treatments. Two different models,“favorable moisture lack (Tk)”and“evaporation from open water surface (Kp)”were used. Accordingly two different irrigation dosages were also controlled.The“favorable moisture lack”irrigation dosages were Tk 100, Tk 80, Tk 60 and Tk 40. The“evaporation from open water surface”irrigation factors' were Kp 0.75, Kp 1.00, Kp 1.25, Kp 1.50. Morphological measurements on seedlings showed that the optimum irrigation dosages were the“favorable moisture lack”factor of Tk 100 and the“evaporation from open water surface”factor of Kp 1.00. These factors' plant nutrient uptake levels were found higher than the others. Plant nutrient concentrations were significantly higher in the models with low amount of water. Plant nutrient concentrations were lower in the models with a high amount of water. However the nutrient uptake was significantly diminished by the both high and low amount of water.