Acil servise düşme ile başvuran 65 yaş üstü hastaların maksillofasial yaralanmalara eğilimi
Tendency of patients over 65 years of age who present to the emergency department with a fall to maxillofacial injuries
- Tez No: 965508
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SALİH KARAKOYUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Düşme, Maksillofasiyal Yaralanmalar, Yaşlı Nüfus, Komorbiditeler, Polifarmasi, Mortalite, Yaşlı Bakımı, Falls, Maxillofacial Injuries, Elderly Population, Comorbidities, Polypharmacy, Mortality, Elderly Care
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Düşme geriatrik hasta grubunda sık görülen bir hastane başvuru sebebidir. Bu çalışmada acil servise kendi seviyesinden düşme nedeniyle başvuran geriatrik hastaların maksillofasyal yaralanma sıklığı, yaş ve cinsiyet, mortalite oranları incelenmiştir. Çalışmanın amacı, yaşlı hasta grubunda düşmeye bağlı maksillofasiyal yaralanmaların klinik özelliklerini tanımlamak, önlenebilir risk faktörlerini belirlemek, elde edilen veriler doğrultusunda literatüre katkı sunmaktır. Gereç ve Yöntem: 01.01.2014 ile 31.12.2023 tarihleri arasında Düzce Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi acil servisine basit düşme şikayeti ile başvuran 65 yaş ve üzeri 1677 hasta retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 1677 hastanın yaş ortancası 78(IQR:71-85)'dir. Büyük çoğunluğunda (%82,5) en az bir komorbidite mevcut olup, en sık kardiyak hastalıklar (%73,3) ve diyabet (%29) görülmüştür. Hastaların %63,6 sı iki ve daha az komorbiditeye sahipken, %18,2 si üç ve daha fazla komorbiditeye sahip bulunmuştur. Çalışmamızda, 65 yaş üstü kişilerde düşmeler travmatik (%87,1) ve medikal (%12,9) nedenlerle gerçekleşmektedir. En sık evde (%79,5) olmak üzere, dış mekanda (%17,1) ve huzurevinde (%3,4) meydana gelir. Maksillofasyal travmalar incelendiğinde nasal fraktür, 65-79 yaş grubunda 10 hastada (%1,1) ve 80 yaş üstü grupta 18 hastada (%2,4) saptanmış olup, bu fark anlamlı bulunmuştur. Sonuç: 80 yaş üstü bireylerde komorbiditelerin (%87,5) ve çoklu ilaç (%24) kullanımının düşme riskini artırdığı ve yaşla birlikte mortalite (10,8) oranlarının yükseldiği belirlenmiştir. Sonuç olarak, ileri yaş ve komorbidite yükünün düşmeye bağlı travma riskini artırdığı; ev içi ve dış mekan güvenlik önlemlerinin ise bu riski azaltmada önemli olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: Falls are a common cause of emergency department admissions among geriatric patients. This study investigates the incidence of maxillofacial injuries, age and gender distribution, and mortality rates in elderly individuals presenting with ground- level falls. The aim is to characterize the clinical features of fall-related maxillofacial injuries in the geriatric population, identify preventable risk factors, and contribute to the existing literature based on the findings. Materials and Methods: This retrospective study evaluated 1,677 patients aged 65 and over who presented to the Emergency Department of Düzce University Health Practice and Research Hospital with complaints of simple falls between January 1, 2014, and December 31, 2023. Results: The median age of the 1,677 patients included in the study was 78 years (IQR: 71–85). A majority of patients (82.5%) had at least one comorbidity, most commonly cardiovascular diseases (73.3%) and diabetes (29%). While 63.6% of the patients had two or fewer comorbidities, 18.2% had three or more. In our study, falls in individuals over 65 occurred due to traumatic (87.1%) and medical (12.9%) causes. Most incidents took place at home (79.5%), followed by outdoor areas (17.1%) and nursing homes (3.4%). Conclusion: In individuals over 80 years of age, comorbidities (87.5%) and polypharmacy (24%) were found to increase the risk of falls, and mortality rates (10.8%) rose with advancing age. As a result, it was determined that advanced age and comorbidity burden increase the risk of trauma due to falls, while safety measures in both indoor and outdoor environments are significant in reducing this risk. Among maxillofacial traumas, nasal fractures were identified in 10 patients (1.1%) in the 65–79 age group and in 18 patients (2.4%) in the 80+ age group, and this difference was found to be statistically significant.