Monosodyum Glutamatın Olası Genotoksik Etkilerinin Tavuk Yumurtası Mikronükleus Testiyle (HET-MN) Belirlenmesi
Determination of Possible Genotoxic Effectes of Monosodium Glutamate By The Hen's Egg Test for Micronucleus Induction (HET-MN)
  1. Tez No: 965519
  2. Yazar: GİZEM NUR KULA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALUK ÖZPARLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Histoloji ve Embriyoloji, Biology, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: civciv embriyosu, genotoksisite, gıda katkı maddeleri, siklofosfamit, chicken embryo, cyclophosphamide, food additives, genotoxicity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zooloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Günümüzde hızla gelişmekte olan gıda teknolojisinde gıda katkı maddelerinin (GKM) kullanımı oldukça yaygındır. Monosodyum glutamat (MSG) oldukça fazla kullanılan ve tercih edilen bir gıda katkı maddesi olup günümüzde kullanımının güvenirliği ile ilgili net bir görüş bütünlüğü bulunmamaktadır. Yapılan bu çalışmanın amacı MSG'nin olası genotoksik etkisini tavuk yumurtası mikronükleus testi (HET-MN) metoduyla tespit etmektir. MSG'nin üç farklı dozu (0,75, 0,38 ve 0,10 µg/g yumurta) kuluçkanın sekizinci gününde tavuk yumurtalarının hava boşluğundan enjekte edilmiştir. Pozitif kontrol grubunda siklofosfamid (CP) tercih edilmiştir ve 0,85 µg/g yumurta dozunda enjekte edilmiştir. Kuluçkanın 11. gününde embriyolardan kan alınarak frotiler hazırlanmıştır. Hazırlanan frotiler modifiye May Grünwald-Giemsa boyama metoduyla boyanmıştır. Preparatlardaki eritrositler ışık mikroskobu altında incelenmiştir. Eritrositlerdeki mikronükleus ve nükleer anormalliklerin oranları tespit edilmiştir. İstatistiksel analiz sonuçlarına göre MSG'nin test edilen üç dozunda da genotoksik etki görülmemiştir. Test edilen dozlarda MSG herhangi bir teratojenik etkiye de sebep olmamıştır. Bununla birlikte MSG'nin en yüksek dozunda (0,75 µg/g yumurta) istatistiksel olarak embriyonik ölüm oranında önemli düzeyde artış, canlı ve rölatif embriyo ağırlıklarında önemli düzeyde düşüş gözlenmiştir. Bu veriler ise MSG'nin tavuk embriyolarında embriyotoksik etkiye sebep olabileceğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
In today's rapidly developing food technology, the use of food additives (FA) is quite common. Monosodium glutamate (MSG) is a widely used and preferred food additive, yet there is no clear consensus related its safety. The aim of this study is to determine the potential genotoxic effect of MSG using the Hen's egg test micronucleus (HET-MN) method. Three different doses of MSG (0,75, 0,38 and 0,10 µg/g egg) were injected into the air chamber of chicken eggs on the eighth day of incubation to determine. Cyclophosphamide (CP) was used as the positive control group, with a dose of 0,85 µg/g egg. On the 11th day of incubation, blood samples were collected from the embryos, and blood smears were prepared. They were stained using the modified May Grünwald-Giemsa staining method. The blood smears were examined under a light microscope, and micronucleus and nuclear abnormalities in erythrocytes were observed. According to the statistical analysis results, no genotoxic effect was observed at any of the three tested doses of MSG. Additionally, MSG did not induce any teratogenic effect at the tested doses. However, at the highest dose of MSG (0,75 µg/g egg), a significant increase in embryonic mortality and a significant decrease in live and relative embryo weights were observed. These data suggest that MSG may have an embryotoxic effect on chicken embryos.