İnşaat yönetim süreçlerinde malzeme tedariği ve stok yönetiminin bim(yapı bilgi modellemesi ) ile entegrasyonu
Integration of material procurement and stock management with bim (building information modeling) in construction management processes
  1. Tez No: 965518
  2. Yazar: ENES BAĞÇECİ
  3. Danışmanlar: DR. ŞAHİN TOLGA GÜVEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, İnşaat Mühendisliği, Engineering Sciences, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yapı Bilgi Modellemesi (BIM), Proje Yönetimi, Malzeme Tedarik Planlaması, Stok Yönetimi, MS Project, 4B Modelleme, Building Information Modeling (BIM), Project Management, Material Supply Planning, Inventory Management, MS Project, 4B Modeling
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada, inşaat projelerinde Yapı Bilgi Modellemesi (BIM) kullanılarak malzeme tedarik ve stok yönetimi süreçleri incelenmiştir. Günümüzde inşaat projeleri giderek daha karmaşık hale gelmekte ve kaynakların etkin yönetimi kritik bir önem taşımaktadır. Bu bağlamda, BIM teknolojisinin sunduğu 3B ve 4B modelleme ile proje süreçlerinin daha verimli bir şekilde yönetilmesi sağlanabilmektedir. Çalışma kapsamında Niğde ili, Çamardı ilçesinde yer alan 12 adet villadan oluşan bir site projesi ele alınmış, bu proje üzerinde BIM ve MS Project yazılımları kullanılarak malzeme tedarik planlaması ve stok yönetimi gerçekleştirilmiştir. Öncelikle, seçilen proje Revit yazılımı kullanılarak 3B olarak modellenmiş, ardından MS Project ile iş programı oluşturularak 4B modelleme entegrasyonu sağlanmıştır. Proje sürecinin detaylı bir şekilde planlanması amacıyla iş akışları oluşturulmuş, mevsimsel ve lojistik faktörler göz önünde bulundurularak malzeme tedarik süreci planlanmıştır. BIM 4B boyutunun entegrasyonu, iş programı ile malzeme yönetiminin uyum içinde ilerlemesini sağlamış ve proje sürecinde gecikmelerin önlenmesine katkıda bulunmuştur. Elde edilen bulgular, BIM tabanlı 3B ve 4B modelleme kullanılarak oluşturulan iş planının, zaman yönetimi, maliyet kontrolü ve malzeme yönetimi açısından önemli avantajlar sunduğunu göstermektedir. Çalışmada ayrıca, BIM'in malzeme stok yönetimine etkisi detaylı olarak incelenmiş, sahada malzeme depolama alanlarının 3B model üzerinde görselleştirilmesi sağlanarak malzeme lojistiğinin daha sistematik ve kontrollü hale getirildiği belirlenmiştir. Sonuç olarak, BIM teknolojisinin inşaat projelerindeki yaygınlaşması, planlama süreçlerinde daha verimli ve hatasız bir yönetim sunmaktadır. Ancak, BIM'in etkin kullanılabilmesi için eğitim, mevzuat düzenlemeleri ve sektör adaptasyonu gibi faktörlerin geliştirilmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Bu çalışmanın bulguları, BIM 3B ve BIM 4B teknolojilerinin inşaat projelerinde daha geniş bir uygulama alanına yayılması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, material procurement and inventory management processes were examined using Building Information Modeling (BIM) in construction projects. Today, construction projects are becoming increasingly complex, and effective resource management is of critical importance. In this context, BIM technology offers 3D and 4D modeling to enable more efficient management of project processes. The study focused on a site project consisting of 12 villas located in the Çamardı district of Niğde province. Material procurement planning and inventory management were carried out using BIM and MS Project software on this project. Firstly, the selected project was modeled in 3D using Revit software, and then a work schedule was created using MS Project to integrate 4D modeling. Workflows were created to plan the project process in detail, and the material procurement process was planned taking into account seasonal and logistical factors. The integration of the BIM 4D dimension ensured that the work schedule and material management progressed in harmony, contributing to the prevention of delays in the project process. The findings show that the work plan created using BIM-based 3D and 4D modeling offers significant advantages in terms of time management, cost control, and material management. The study also examined the impact of BIM on material stock management in detail, determining that visualizing material storage areas on a 3D model on-site has made material logistics more systematic and controlled. In conclusion, the widespread use of BIM technology in construction projects offers more efficient and error-free management in planning processes. However, it is emphasized that factors such as training, regulatory adjustments, and industry adaptation need to be developed for BIM to be used effectively. The findings of this study reveal that BIM 3B and BIM 4B technologies should be applied more widely in construction projects.