Genleştirilmiş perlit agregasi kullanilarak üretilen yüksek firin cürufu esasli geopolimer betonlarin genel özellikleri
General properties of blast furnace slag-based geopolymer concretes produced with expanded perlite aggregate
- Tez No: 965525
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BURHAN KARAKOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Geopolimer beton, yüksek fırın cürufu, genleştirilmiş perlit agregası, yüksek sıcaklık, Geopolymer concrete, Blast furnace slag, expanded perlite aggregate, high temperature
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmada, bağlayıcı olarak yüksek fırın cürufu (YFC) , farklı oranlarda ince ve iri agrega ile birlikte genleştirilmiş perlit agregası (GPA) kullanılarak üretilen geopolimer betonun genel özellikleri araştırılmıştır. Beton karışımlarında ince ve iri agrega yerine hacimce sırasıyla %0, %10, %20, %30, %40 ve %50 oranlarında GPA ikame edilerek toplam altı farklı karışım grubu oluşturulmuştur. Üretilen geopolimer beton numuneleri, 28 günlük kür süresini tamamladıktan sonra sırasıyla basınç dayanımı deneyi ,ultrases geçiş hızları (UPV) ölçüm deneyi , ısıl iletkenlik deneyi ve yüksek sıcaklık deneylerine maruz bırakılmıştır. Deney sonuçları, 28 gün laboratuvar ortamında kür edilen GPA oranı %0 olan G-0 kontrol numunelerinin sonuçlarıyla karşılaştırılarak değerlendirilmiştir. Yüksek sıcaklık dayanımı değerlendirmesinde, belirlenen sıcaklık derecelerinde bir saatlik ısıl işleme tabi tutulan numunelerin basınç dayanımı ve ağırlık değişimleri ölçülerek analiz edilmiştir. Sonuçlar, GPA oranındaki artışın, geopolimer betonların mekanik ve fiziksel özellikleri üzerinde belirgin bir düşüşe yol açtığını ortaya koymuştur. Özellikle GPA oranı arttıkça; basınç dayanımı, UPV değerleri ve ısıl iletkenlik katsayılarında azalma gözlemlenmiştir. Benzer şekilde, yüksek sıcaklık maruziyeti sonrasında ölçülen basınç dayanımı ve numune ağırlığındaki kayıplar da GPA oranının artmasıyla artış göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the general properties of geopolymer concrete incorporating ground granulated blast furnace slag (GGBFS) as the primary binder and varying proportions of expanded perlite aggregate (EPA) as a partial replacement for fine and coarse aggregates were systematically investigated. A total of six different mix designs were prepared by substituting conventional aggregates with EPA at volumetric replacement levels of 0%, 10%, 20%, 30%, 40%, and 50%, respectively. Following a 28-day curing period under ambient laboratory conditions, the hardened concrete specimens were subjected to a series of experimental evaluations, including compressive strength testing, ultrasonic pulse velocity (UPV) measurements, thermal conductivity analysis, and high-temperature exposure testing. The results obtained from the mixes were compared against those of the control mixture (G-0), which contained no EPA.For the assessment of high-temperature performance, selected specimens were exposed to thermal treatment at predetermined temperatures for one hour, after which their residual compressive strengths and weight losses were measured. The experimental findings indicated that increasing the EPA content led to a significant reduction in the mechanical and thermal performance of the geopolymer concretes. Specifically, higher EPA replacement ratios resulted in notable decreases in compressive strength, UPV values, and thermal conductivity coefficients. Furthermore, both the loss in compressive strength and the increase in weight loss after thermal exposure were positively correlated with the increase in EPA content.