İzmir ve Manisa illerindeki çeşitli çekirdeksiz kuru üzüm bağlarında potansiyel okratoksijenik küflerin izlenmesi
The Investigation of potential ochratoxigenic molds in the different sultana vineyards in İzmir and Manisa
- Tez No: 96560
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KARABOZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: çekirdeksiz kuru Üzüm, okratoksijenik küfler, izolasyon, identifîkasyon, sultana, ochratoxigenic molds, isolation, identification
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel ve Endüstriyel Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
ÖZET İZMİR VE MANİSA İLLERİNDEKİ ÇEŞİTLİ ÇEKİRDEKSİZ KURU ÜZÜM BAĞLARINDA POTANSİYEL OKRATOKSİJENÎK KÜFLERİN İZLENMESİ EFENDİLER, Hafize Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof Dr. ismail KARABOZ Ekim 2000, 220 sayfa Bu araştırmada, İzmir ve Manisa illerindeki çeşitli sultana bağlarının potansiyel okratoksijenik küf florasının araştırılması amacı İle 98 yılının Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında 21 bağdan toprak ve farklı dönemlerde üzüm örnekleri alınmıştır. Bu örneklerden toplam 360 küf izolatı elde edilmiştir. Bu izolatlarm identifikasyonunun yapılması sonucu 62 farklı tür ve varyete saptanmıştır. Tür bakımımdan en zengin cinsler sırasıyla Aspergillus ( 29 tür), Penicillium (20 tür), Cladosporium (3 tür), Âbsidia (1 tür), Alternaria (1 tür), Necîria (1 tür), Trichoderma{\ tür), Stachybotris (1 tür), Rhizopus{\ tür), Chaetomium, Spicaria, Fusarium ve Glomerularia genus seviyesinde tayin edilmiştir. îdentifiye edilen türlerin içerisinden toplam 12 türün potansiyel okratoksijenik küf olduğu tespit edilmiştir. Aspergillus genusuna ait potansiyel okratoksijenik küf türlerinin oram %75, Penicillium genusuna ait potansiyel okratoksijenik küf türlerinin oram %25 olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT THE INVESTIGATION OF POTENTIAL OCHRATOXIGENIC MOLDS IN THE DIFFERENT SULTANA VINEYARDS IN IZMIR AND MANİSA EFENDİLER, Hafize MSc in Biology Supervisor: Prof. Dr. Ismail KARABOZ October 2000, 220 pages In this study, the soil and raisins from 21 different vineyards found in the provinces; Izmir and Manisa were taken at different periods in July, August and September 98 in purpose of searching the potential ochratoxigenic mold flora. From these samples totally 360 isolates were obtained. After identification of these isolates 62 different species and varieties were detected. With respect to species, the most abundant found genera were as followed; Aspergillus (29 species), Penicillium (20 species), Cladosporium (3 species), Absidia (1 species), Alternaria (1 species), Nectria (1 species), Trichoderma (1 species), Stachybotris (1 species), Rhizopus (1 species), Chaetomium, Spicaria, Fusariutn and Glomerularia. Among the molds identified, 12 species were found to be potential ochratoxigenic molds. Among the identified Aspergillus and Penicillium genera the potential ochratoxigenic mold species were found to be in the proportion of 75% and 25%, respectively.