The factors behind shadow banking in selected emerging markets: Threats and opportunities for Türkiye
Seçili gelişmekte olan ülkelerde gölge bankacılığın ardındaki faktörler: Türkiye için tehditler ve fırsatlar
  1. Tez No: 965677
  2. Yazar: YALÇIN GÜMÜŞAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AFİFE DUYGU AKDENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Maliye, Uluslararası Ticaret, Banking, Finance, International Trade
  6. Anahtar Kelimeler: Shadow banking, non-bank financial intermediation, development, financial regulation, systemic risk, emerging markets, new economic-political order
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dış Ticaret (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Seçili Gelişmekte Olan Ülkelerde Gölge Bankacılığın Ardındaki Faktörler: Türkiye İçin Tehditler Ve Fırsatlar Yalçın GÜMÜŞAY Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret Ana Bilim Dalı Dış Ticaret Programı Gölge bankacılık kavramı, 2008 Küresel Finans Krizi ile ilişkilendirilen ve dengesizliklere yol açan bir olgu olarak değerlendirilmiştir. Ancak bu kavram, düzenleyici ve denetleyici otoriteler tarafından bir alternatif finansal mekanizma olarak ele alınmaya başlanmış ve ekonomik bileşenler tarafından finansal bir gerçeklik olarak değerlendirilmiştir. Gölge bankacılığın geleceğin finansal ortamında giderek daha önemli bir rol oynaması beklenmektedir. Dahası, ileri medeniyetlerle arasındaki kalkınma boşluğunu kapatmaya çalışan Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için gölge bankacılık gerek mevcut pratikleriyle gerekse potansiyel uygulamalarıyla önemli referans noktaları içermektedir. Gölge bankacılığı toplumsal katmanlara göre dikilmiş finansal bir kumaş olarak ele alan Hindistan veya kalkınma hedeflerine ulaşmada alet çantasındaki finansal bir anahtar olarak kullanan Çin gibi ülkeler bu referans potansiyeline en iyi örneklerdir. Bu doğrultuda, 2001 krizi sonrasında finans alanında güçlü yasal ve mevzuatsal temellere kavuşmuş olan Türkiye için gölge bankacılık yeni ekonomi-politik düzende kalkınma boşluğunu doldurmaya yardımcı olacak alternatif bir finansal araç olma fırsatını sunabilir. Anahtar Kelimelimeler: Gölge bankacılık, banka dışı finansal aracılık, kalkınma, finansal düzenleme, sistemik risk, gelişmekte olan piyasalar, yeni ekonomi-politik düzen
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis The Factors Behind Shadow Banking in Selected Emerging Markets: Threats and Opportunities for Türkiye Yalçın GÜMÜŞAY Dokuz Eylül University Graduate School of Social Sciences Department of International Business and Trade Foreign Trade Program The concept of shadow banking has been considered as a phenomenon associated with the 2008 Global Financial Crisis caused imbalances. However, this concept has begun to be addressed as an alternative financial mechanism by regulatory and supervisory authorities and has been considered a financial reality by economic components. Shadow banking is expected to play an ever more significant role in the future financial landscape. Moreover, shadow banking contains important benchmarks with both its current practices and potential applications for developing nations such as Türkiye, which is trying to close the development gap with advanced civilizations. Countries such as India, which considers shadow banking as a financial fabric tailored to social layers, or China, which uses it as a financial key in toolbox to achieve development goals, are the best examples of this benchmark potentials. In this context, shadow banking may offer an opportunity to become an alternative financial instrument that will help fill the development gap in the new economic-political order for Türkiye, which has gained strong legal and regulatory foundations in the field of finance after 2001 crisis.