İzmir körfezindeki kirliliğin istatistiksel bir modelle incelenmesi
Statistical modelling of pollution in İzmir bay
  1. Tez No: 96568
  2. Yazar: HÜLYA SAYGI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ONUR BASKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Kirlilik, Çözünmüş Oksijen, Artıklar Analizi, Çoklu Bağlantı, Değişen Varyans, Adım- Adım Seçim Yöntemi, Pollutiion, Dissolved Oxygen, Residual Analysis, Multicollinearity, Heteroscedasticity, Stepwise method
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
ÖZET İZMİR KÖRFEZİNDEKİ KİRLİLİĞİN İSTATİSTİKSEL BİR MODELLE İNCELENMESİ SAYGI, Hülya YÜKSEK Lisans Tezi, İstatistik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Onur BAŞKAN Temmuz 2000, 159 sayfa Günümüzde özellikle sınırlı miktarda bilgiden sonuç çıkarmak ve bu sonuca göre karar vermek gerektiğinde istatistik yöntemlerinin kullanılabilmesi bilimsel alanda ilerleme olanağı yaratmıştır. Bu alanlardan biri de çevreye ilişkin verilerdir. Bu çalışmada, FAO'ya hazırlanmış bir araştırma projesinin ham verileri kullanılarak kirliliği ortaya çıkarılabilecek bir regresyon model oluşturmak amaçlanmıştır. Uygulanan çoklu doğrusal regresyon, model ile ilgili genel bilgiler, modele ilişkin parametre tahmin yöntemleri, ele alınmış varsayım bozulmaları olmasında yapılması gereken testler geniş bir literatür taramasına dayandırılmıştır. Yapılan uygulamanın sonucunda, kirliliği etkileyen değişkenlerin derinlik faktörü, fosfat ve azot toplamı (nitrit, nitrat ve amonyum azotları) olduğu ortaya çıkmıştır. Çalışmanın uygulama bölümünde verilerin değerlendirilmesi aşamasında SPSS for Windows 6.2 istatistiksel paket programı, MİNITAB, Statistica ve Excel paket programlan kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT STATISTICAL MODELLING OF POLLUTION IN İZMİR BAY SAYGI, Hülya MSc in Statistik Supervisor: Prof. Dr. Onur BAŞKAN July 2000, 159 sayfa Nowadays, the use of statistical methods, especially to make decisions depending on inferences from limited data, lead to progress in scientific research. One of these research area that utilizes statistical techniques extensively is environmental studies. The aim of this study is to develop a regression model to find out the most important factors that cause the pollution in Izmir Bay by using raw data which is prepared for another research project supported by FAO. Background knowledge regarding multiple linear regression, parameter estimation methods and remedial actions to be taken, when the least squares assumptions are not satisfied, and based on an extensive literature review. Analysis results indicate that depth, phosphate and ammonio are found to be the most important factors that affect pollution in Izmir Bay. Note that, statistical analysis are done for using the statistical packages SPSS, MINITAB, Statistica and Excel.