İpekböceği bombyx mori'de beynin ovaryum gelişimi üzerine etkisinin transplantasyon ve koterizasyon yöntemleri ile araştırılması
Investigation of brain effect on the ovarian development in the silkworm, bombyx mori by using transplantation and cauterization methods
  1. Tez No: 96570
  2. Yazar: NESRİN EBRU KURTULUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. OSMAN PARLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Bombyx mori, Bombyxin, PTTH, Ovaryum gelişimi, Bombyx mori, Bombyxin, PTTH, Ovarian Development
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
İpekböceği (Bombyx mori), böceklerde gelişimin hormonal kontrolünü ortaya koymak için oldukça fazla çalışılan bir materyaldir. Bu çalışmada transplantasyon ve koterizasyon yöntemleri kullanılarak beynin ovaryum gelişimine olan etkisi araştırılmıştır. Ayrıca Lowry metoduyla ovaryumlardaki total protein miktarları tespit edilmiştir. Denemelerin sonucunda beynin ovaryum gelişimi üzerine doğrudan etkisi olduğu gözlenmiştir. Koterizasyon ve transplantasyon uygulanan hayvanlar ovaryum foliküllerinin gelişimi ve ovaryumlardaki total protein miktarları bakımından kontrol hayvanlarıyla karşılaştınlmıştır.
Özet (Çeviri)
Silkworm (Bombyx mori), has been intensively studied to demonstrate hormonal regulation on the development of insects. In this investigation, effect of brain on the ovarian development in Bombyx mori has been carried out by using cauterization and transplantation methods. Also, total protein amount in the ovary has been determined by Lowry assay. As a result, it has been observed that brain has direct effect on the ovarian development in Bombyx mori. The animals, which has cauterized or transplanted brain, have been compared with control animals, considering ovarian follicular development and total protein amount in the ovary.