Trends and patterns of poultry consumption in different regions of the world and Türkiye
Dünya ve Türkiye'nin farklı bölgelerindeki kümes hayvanları tüketiminin eğilimleri ve modelleri
- Tez No: 965721
- Danışmanlar: DR. MUHAMMET SAİT ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Tavuk Eti, Kanatlı hayvanı tüketimi, Sosyo-Ekonomik ve Demografik Faktörler, Türkiye ve Dünya, Chicken Meat, Poultry consumption, Socio-Economic and Demographic Factors, Turkiye & World
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finansal Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Kümes hayvancılığı sektörü, kolay üretimi ve hızı ve uygun fiyatlı olması nedeniyle hayvansal protein açığını kapatmada hayati bir rol oynayan en önemli endüstrilerden biridir. Ayrıca, sağlığına dikkat eden tüketiciler, kırmızı ete göre daha uygun fiyatlı ve daha az yağlı bir alternatif olan kümes hayvanı etini giderek daha fazla tercih ediyor. Bu tez, kümes hayvanı tüketimini etkileyen temel faktörleri, ulusal nüfus, ekonomik etkiler, ihracat, kentleşme, yaşlı nüfus eğilimleri ve ortaöğretime odaklanarak incelemektedir. Veri seti, 1990'den 2021'ye kadar olan kapsamlı dönemi kapsar ve Türkiye dahil olmak üzere çok çeşitli ülkeleri içerir ve farklı uluslar ve zaman dilimlerindeki kümes hayvanı tüketim eğilimlerinin karşılaştırmalı analizini sağlar. Bulgular, kişi başına düşen GSYİH, nüfus ve kümes hayvanı tüketimi arasında pozitif bir korelasyon olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca, çalışma eğitimin tutarlı ve olumlu etkisini vurgulamaktadır. Bu araştırma, politika yapıcılar ve endüstri paydaşları için daha fazla dikkate alınması gereken temel faktörler konusunda öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The poultry sector is one of the most important industries, playing a vital role in closing the animal protein gap due to its ease, speed of production, and affordability. Moreover, health-conscious consumers are increasingly opting for poultry meat, a more affordable and lower-fat alternative to red meat. This thesis examines the underlying factors influencing poultry consumption, focusing on the national population, economic impacts, exports, urbanization, elderly population trends, and secondary education. The dataset comprises the comprehensive period from 1990 to 2021 and includes a broad range of countries, including Turkiye, enabling a comparative analysis of poultry consumption trends across different nationals and periods. The findings reveal a positive correlation between GDP per capita, population, and poultry consumption. Furthermore, the study highlights the consistent and positive impact of education. This research provides suggestions for policymakers and industry stakeholders on key factors that should receive greater consideration.