'Sing, muse, he said, and I have sung': The female sovereign and homo sacer in selection of the 21st century Anglo-American mythological rewritings
'Şarkını söyle, ey tanrıça, dedi, ben de söyledim': 21. yüzyıl Anglo-Amerikan mitolojik yeniden yazım seçkisinde kadın egemen ve kutsal insan
- Tez No: 965723
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CATHERİNE MACMİLLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: egemen homo sacer, kadın egemen, istisna hali, homo sacer, biopolitika, feminizm, antik Yunan tragedyası, mitolojik yeniden yazım, Helen, Klytemnestra, Hekuba, sovereign homo sacer, female sovereign, sovereign exception, homo sacer, biopolitics, feminism, ancient Greek tragedies, mythological rewritings, Helen, Clytemnestra, Hecuba
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
“ŞARKINI SÖYLE, EY TANRIÇA, DEDİ, BEN DE SÖYLEDİM”: 21. YÜZYIL ANGLO-AMERİKAN MİTOLOJİK YENİDEN YAZIM SEÇKİSİNDE KADIN EGEMEN VE HOMO SACER Antik Yunan metinleri incelendiğinde kadınların seslerinin ve katkılarının genellikle gölgede bırakıldığı veya görmezden gelindiği bir susturma ve marjinalleştirme modeli ortaya çıkmaktadır. Feminist çalışmaların bu sesleri geri kazanma konusunda kaydettiği önemli ilerlemeye rağmen, bu çaba hala eksiktir ve geleneksel olarak erkek egemen alanlara kadınların dahil edilmesine ilişkin söylemin devam ettirilmesini gerektirmektedir. Bu tez, antik Yunan mitolojisindeki kadın seslerini antik Yunan tragedyaları ve çağdaş mitolojik yeniden yazımların merceğinden sorgulamaktadır. Bu tez, Giorgio Agamben'in homo sacer —politik yaşamdan dışlanmış ve onun korumasından mahrum bırakılmış bir figür— kavramının yaklaşımına dayanarak, aynı anda hem egemen hem de homo sacer olan egemen homo sacer kavramının ortaya atılmasıyla mevcut söyleme katkıda bulunmaktadır. Bu araştırmanın merkezinde, bu yeni figürün uygulanması bakımından mitolojik kraliçeler Helen, Klytemnestra ve Hecuba'nın antik Yunan tragedyalarında ve 21. yüzyılda Anglo-Amerikan yazarlar tarafından yazılan modern mitolojik yeniden yazımlarda egemen homo sacer olarak tasvir edilmelerini araştırıyor. Çalışma, feminist biyopolitik bir analiz aracılığıyla, hem antik hem de çağdaş bağlamlarda güç, ve dışlama olgularının karmaşık dinamiklerini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
“SING, MUSE, HE SAID, AND I HAVE SUNG”: THE FEMALE SOVEREIGN AND HOMO SACER IN SELECTION OF THE 21ST CENTURY ANGLO-AMERICAN MYTHOLOGICAL REWRITINGS The examination of women in ancient Greek texts reveals a pattern of silencing and marginalization where their voices and contributions were often overshadowed or ignored. Despite the significant progress made by feminist studies in recovering these voices, the endeavour remains incomplete, necessitating continued discourse on female inclusion in traditionally male-dominated spheres. The present thesis inquires the female voices in ancient Greek mythology through the lens of ancient Greek tragedies and also contemporary mythological rewritings. This thesis contributes to the existing discourse with the introduction of the notion of the sovereign homo sacer, a figure who is both a sovereign and a homo sacer simultaneously, based on the implications of Giorgio Agamben's concept of homo sacer —a figure excluded from political life and deprived of its protection. Central to this research is the application of this new figure through examining mythological queens, Helen, Clytemnestra, and Hecuba, by which the research delves into their portrayal as a sovereign homo sacer in the ancient Greek tragedies and the modern mythological rewritings by Anglo-American authors in the 21st century. Through a feminist biopolitical analysis, the study reveals the complex dynamics of power, and exclusion in both ancient and contemporary contexts.