The scott-ish universe and the folkstorical novel: Sir walter scott's formation of a scottish national image and identity through historical epics, national myths and fakelore
Scott'un i-scott-çya evreni ve folk-tarihi roman: Sır walter scott'un tarihi epikler, ulusal mitler ve fakelore ile İskoçya'nın ulusal imge ve kimliğini yaratışı
  1. Tez No: 965725
  2. Yazar: MEHMET KORMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET OĞUZ CEBECİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İskoçya, Sir Walter Scott, İskoç Kimliği, Milli Mit, İcat Edilen Gelenek, Hayali Cemaat, Folklör, Sahte Folklör, Tarihi Roman, Scotland, Sir Walter Scott, Scottish Identity, National Myth, Invented Tradition, Imagined Community, Folklore, Fakelore, Historical Novel
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 411
Özet
Bu tez, Sir Walter Scott'un tarihi romanları aracılığıyla İskoç ulusal kimliğinin oluşumunu inceleyerek Folk-tarihi Roman adını verdiği yeni bir edebialt tür önerir. Scott genellikle tarihi romanın kurucusu olarak anılsa da, bu çalışma onun eserlerinin yalnızca edebiyenilikten ibaret olmadığını, aynı zamanda daha geniş bir kültürel ve siyasal misyona hizmet ettiğini savunur. Scott'un iki ana roman dizisi—İskoç Romanları ve Jakobit Romanları—tarihsel gerçeklik, halk anlatıları, uydurulmuş gelenekler ve milli mit yaratımını harmanlayarak İskoç kimliğine dair kurucu anlatılar oluşturur. Bu tez, 18. ve 19. yüzyıllarda nesir türlerinin evrimi, edebiyat ile tarih arasındaki tartışmalı ilişki ve yükselen milliyetçilik bağlamında Scott'un anlatı stratejilerini konumlandırır. Benedict Anderson'ın Hayali Cemaatler ve Hobsbawm ile Ranger'ın İcat Edilen Gelenek kavramları gibi disiplinlerarası yaklaşımlardan yararlanarak, Scott'un romanı kolektif belleği şekillendirmek ve İskoç kimliğini yeniden tasarlamak için bir araç olarak kullandığını ortaya koyar. Eserleri, Jakobit isyanları gibi tarihsel travmaları romantikleştirerek İngiltere ile barışçıl bir birlik idealine dönüştürür. Folk-tarihi Roman terimi, Scott'un halk anlatılarını ve gelenekselmiş gibi sunulan kurmaca unsurları (fakelore) harmanlayarak kültürel süreklilik sağlama çabasını vurgular. Bu tür, Scott'un eserlerini diğer tarihi romanlardan ayırarak ulus inşası, sahneye uyarlamalar ve kimlik üzerindeki kalıcı etkileriyle öne çıkarır. Lukács, Rigney ve Trevor-Roper gibi akademisyenlerle yapılan derinlemesine metin okumaları ve eleştirel tartışmalar yoluyla bu çalışma, Scott'u yalnızca bir romancı olarak değil, aynı zamanda bir kültürel mimar olarak konumlandırır.
Özet (Çeviri)
Of course! Here is a concise translation of your Turkish abstract, keeping it under 250 words and aligned with the original meaning: This dissertation examines the formation of Scottish national identity through Sir Walter Scott's historical novels, proposing a new literary subgenre called the Folkstorical Novel. Although Scott is often credited as the founder of the historical novel, this study argues that his work extends beyond literary innovation to serve a broader cultural and political mission. His two main novel cycles—the Scottish Novels and the Jacobite Novels—blend historical fact, folklore, invented traditions, and myth-making to construct foundational narratives of Scottish identity. The thesis situates Scott within the evolution of prose genres and the intertwined rise of nationalism, literature, and historical discourse in the 18th and 19th centuries. Drawing on interdisciplinary frameworks such as Benedict Anderson's Imagined Communities and Hobsbawm and Ranger's Invented Traditions, it reveals how Scott used fiction to shape collective memory and reimagine Scottishness. His novels romanticize historical traumas like the Jacobite rebellions, transforming them into ideals of peaceful union with England. The term Folkstorical Novel highlights Scott's blending of folklore and fakelore—fabricated traditions presented as authentic—to promote cultural continuity. This subgenre distinguishes Scott's work within historical fiction, emphasizing its nation-building role, theatricality, and lasting impact on identity. Through close readings and engagement with scholars like Lukács, Rigney, and Trevor-Roper, the study positions Scott as a cultural architect. It concludes that Scott's literary project was a conscious act of cultural engineering, creating a cohesive“Scott-ish Universe”that continues to influence perceptions of Scottishness. His work is shown not merely as romanticizing the past but as strategically negotiating heritage and modernity during a pivotal era in British history.