COVID-19 pandemi sürecinde sağlık çalışanlarında, tükenmişlik düzeyi, algılanan sosyal destek ve psikolojik sağlamlılık düzeyleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Investigation of the relationships between the burnout level, perceived social support and resilience of healthcare professionals during the COVID-19 pandemic process
  1. Tez No: 965773
  2. Yazar: TUĞCE BUSE KÖKLÜCE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ ÖNEN ÜNSALVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19 pandemisi, Sağlık çalışanları, Maslach Tükenmişlik Ölçeği, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği, Covid-19 pandemic, Healthcare workers, Maslach Burnout Scale, Multidimensional Scale of Perceived Social Support, Brief Psychological Resilience Scale
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırmanın amacı; Covid-19 pandemi sürecinde sağlık çalışanlarının tükenmişlik, algılanan sosyal destek ve psikolojik sağlamlık düzeyleri arasındaki ilişki incelemektir. Araştırmanın örneklemini İstanbul ilinde yaşayan 209 sağlık çalışanı oluşturmaktadır. Toplam örneklemin %68,4 'ünü kadın (n=143), %31,6'sı ise erkektir (n=66). Katılımcıların yaş ortalaması 35 olarak saptanmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında demografik bilgilere ilişkin soruların yer aldığı araştırmacı tarafından hazırlanmış Sosyodemografik Bilgi Formu, Maslach Tükenmişlik Ölçeği (MTÖ), Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (ÇBASDÖ) ve Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği (KPSÖ) kullanılmıştır. Çalışma verileri SPSS 21 programında analiz edilmiştir. Maslach Tükenmişlik Ölçeği ile Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği ve Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği arasındaki ilişkinin incelenmesi için Spearman Korelasyon Analizi, Maslach Tükenmişlik Ölçeği, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği ve Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeğine etki edebileceği düşünülen değişkenlerin incelenmesi ve çoklu doğrusal regresyon analizi için forward yöntemi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, Maslach Tükenmişlik Ölçeğinin kişisel başarı alt boyutu puanı ile Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeğinin özel bir insan alt boyutu puanları arasında ve Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği toplam puanı ile kişisel başarı puanı arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği toplam puanı ile Maslach Tükenmişlik Ölçeği alt boyutlarından duygusal tükenme ve duyarsızlaşma arasında negatif yönde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmışken, kişisel başarı alt boyutu arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği puanı ile Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği toplam puanı ve Arkadaş alt boyut arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği puanı ve yaş değişkeni arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Elde edilen bu bulgular duygusal tükenme ve duyarsızlaşmanın psikolojik sağlamlık için risk faktörleri olduğunu düşündürmektedir. Sağlık çalışanlarının tükenmişlik, algılanan sosyal destek ve psikolojik sağlamlık arasındaki ilişkiyi ortaya koymayı amaçlayan çalışma sayısının kısıtlı olması sebebi iv ile ilerleyen dönemde ki çalışmalarda bu konu üzerinde daha fazla incelemenin yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research; To examine the relationship between burnout, perceived social support and psychological resilience levels of healthcare workers during the Covid-19 pandemic process. The sample of the study consists of 209 health workers living in Istanbul. Of the total sample, 68.4% were female (n=143), and 31.6% were male (n=66). The average age of the participants was determined as 35. Sociodemographic Information Form prepared by the researcher, Maslach Burnout Scale (MBS), Multidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS), and Brief Psychological Resilience Scale (KPSS) were used to collect the research data. Study data were analyzed in SPSS 21 program. Spearman Correlation Analysis to examine the relationship between Maslach Burnout Scale, Multidimensional Scale of Perceived Social Support and Brief Resilience Scale, and forward multiple linear regression analysis to examine the variables that are thought to affect the Maslach Burnout Scale, Multidimensional Scale of Perceived Social Support and Brief Resilience Scale method has been used. According to the research findings, a statistically significant positive correlation was found between the personal achievement sub-dimension score of the Maslach Burnout Scale and the scores of a specific human sub-dimension of the Multidimensional Perceived Social Support Scale, and between the total score of the Multidimensional Perceived Social Support Scale and the personal achievement score. While a statistically significant negative correlation was found between the Brief Resilience Scale total score and the Maslach Burnout Scale subdimensions, emotional exhaustion and depersonalization, a positive statistically significant relationship was found between the personal achievement sub-dimension. A statistically significant positive correlation was found between the Brief Psychological Resilience Scale score and the Multidimensional Scale of Perceived Social Support total score and the Friend sub-dimension. A statistically significant positive correlation was found between the Brief Resilience Scale score and the age variable. These findings suggest that emotional exhaustion and depersonalization are risk factors for resilience. Due to the limited number of studies aiming to reveal the relationship between burnout, perceived social support and psychological vi resilience of healthcare professionals, it is recommended that more studies be conducted on this subject in future studies.