Fârâbî'nin siyaset felsefesinin psiko-politik karakteri
The psycho-political character of Fârâbî's political philosophy
- Tez No: 965785
- Danışmanlar: PROF. DR. HAVVA KÖK ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: İnsan doğası, devlet, erdem, psikoloji, siyaset, Human nature, state, virtue, psychology, politics
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
İlk Çağ'dan itibaren birçok filozof felsefi düşüncesini“insan nedir?”sorusundan hareketle ortaya koymaya çalışmıştır. Zira hukuk, ahlak, bilgi, estetik ve siyaset alanlarının öznesi insandır. Bu bağlamda siyasetin dinamiklerini kavrayabilmek için de ilk önce insanı ve insan doğasını anlamak gerekmektedir. İnsana dair sorunlar siyasetin temel sorunlarını oluşturmaktadır. Bu durum siyaset ile psikoloji arasındaki ilişkinin incelenmesini de zorunlu kılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Fârâbî'nin felsefi düşüncesinde siyasetin metafizik ve ahlak alanlarının yanı sıra psikoloji ile olan ilişkisine vurgu yapmaktır. Yaşadığı dönemde İslam devletinde siyasal anlamda var olan kaos ortamı ve toplumdaki ahlaki çöküntü, Fârâbî'nin pratik olmasa da teorik olarak siyasetle ilgilenmesine neden olmuştur. Fârâbî'ye göre, siyaset felsefesini metafizik, ahlak ve psikoloji alanlarından bağımsız düşünmek mümkün değildir. Siyaset teorisinde insan doğası, mutluluk, erdem ve adalet kavramları ön plana çıkmaktadır. Fârâbî'nin aksine modern dünyada siyaset ve ahlak birbirinden kopuk iki ayrı alanı ifade etmektedir. Din ve psikoloji ise siyasi liderlerin otoriterleşme eğilimlerini perdelemeye çalıştıkları bir araç işlevi görmektedir.
Özet (Çeviri)
Since the antiquity, many philosophers have expressed their philosophical thoughts based on the question“what is man?”. This is because the subject of law, morality, knowledge, aesthetics and politics is the human being. In this context, in order to comprehend the dynamics of politics, it is first necessary to understand human beings and human nature. Human problems constitute the fundamental problems of politics. This necessitates an examination of the relationship between politics and psychology. The aim of this study is to emphasize the relationship between politics and psychology as well as metaphysics and ethics in Fârâbî's philosophical thought. The political chaos that existed in the Islamic state in his time and the moral decadence in the society caused Fârâbî to be interested in politics theoretically, if not practically. According to Fârâbî, it is impossible to think of political philosophy independently of metaphysics, ethics, and psychology. In political theory, the concepts of human nature, happiness, virtue and justice come to the fore. Contrary to Fârâbî, in the modern world, politics and morality are two separate fields. Religion and psychology, on the other hand, function as tools through which political leaders try to mask their authoritarian tendencies.