Kuşak ve yol projesinin birleşik Arap Emirlikleri'nin güvenliğine etkisi
The impact of the belt and road project on the security of the united Arab Emirates
  1. Tez No: 965787
  2. Yazar: TAYFUN ÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ALKIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Ekonomi, Güvenlik, Kuşak ve Yol Projesi, China, United Arab Emirates, Economy, Security, Belt and Road Initiative
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Güvenlik, insanoğlunun dünyada var olduğu ilk andan itibaren yaşamını sürdürebilmesi için ilk etmen olarak karşımıza çıkmaktadır. Devletler varlıklarını sürdürebilmek amacıyla güvenliklerini önemsemektedir. Soğuk Savaş döneminin bitimine kadar ise insanlık güvenlik kavramını yalnızca askeri yönden ele almış fakat gelişen teknoloji ve gereksinimler bu algının değişmesine sebep olmuştur. Çin Halk Cumhuriyeti, gelişen ve değişen dünya düzenine 1949 yılında Mao Zedong ve partisinin gerçekleştirmiş olduğu devrim ile beraber ayak uydurmaya başlamış ve günümüzde gerek ekonomisi gerekse politikaları bağlamında değerlendirildiğinde süper güç adayı olarak gösterilmektedir. 2013 yılında ilan ettiği Kuşak ve Yol Projesi, ekonomik temelli bir proje olması yönüyle Birleşik Arap Emirlikleri'nin oldukça dikkatini çekmiş ve ilk günden itibaren destek vermiştir. Çünkü BAE ekonomisi salt petrol ve doğal gaz kaynaklıdır. Dünya çapında gerçekleşen krizlerden etkilenmemek adına yeni ekonomi politikalarına yönelmek istemektedir ve Çin'in Kuşak ve Yol Projesi bu amaca hizmet ettiğini düşünmektedir. Yapılan çalışmada yeni ekonomi modelleri arayışında olan BAE'nin Çin'in Kuşak ve Yol Projesi'nin ekonomisine etkileri ve bu etkilerin güvenliği detaylıca ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Security has emerged as a fundamental factor for human survival since the very beginning of mankind's existence on Earth. States, consider their security in order to maintain their Survivor. Until the end of the Cold War, humanity considered the concept of security primarily from a military perspective. However, with advancing technology and evolving needs, this perception has significantly shifted. The People's Republic of China began adapting to the evolving global order following the revolution led by Mao Zedong and his party in 1949. Today, China is regarded as a potential superpower, both in terms of its economy and political influence. Announced in 2013, the Belt and Road Initiative (BRI) is primarily an economic project that has garnered significant attention from the United Arab Emirates (UAE). From the very beginning, the UAE has supported the initiative. This is largely due to the structure of the UAE's economy, which is predominantly based on oil and natural gas resources. In order to avoid being adversely affected by global crises, the country seeks to diversify its economic policies. From the UAE's perspective, China's Belt and Road Initiative aligns with this objective and offers promising opportunities. This study examines in detail the economic impacts of China's Belt and Road Initiative on the UAE, which is in pursuit of new economic models, and analyzes the implications of these effects in terms of security.