An analysis of China Pakistan economic corridor (CPEC) utilizing complex interdependence theory
Çin Pakistan ekonomik koridoru (CPEC) yatırımlarının karmaşık bağımlılık teorisi vasıtasıyla değerlendirilmesi
  1. Tez No: 511729
  2. Yazar: ULUÇ GÜLSOY
  3. Danışmanlar: DR. SEAN MICHAEL COX
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Çin, Pakistan, CPEC, Karmaşık Bağımlılık Teorisi, China, Pakistan, CPEC, Complex Interdependence
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler ve Küreselleşme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Ekonomi, askeriye ve politika alanlarında son elli yıl içinde başarılanlar, Çin'i bir büyük güç yapmıştır. Bölgesel ve küresel güç dağılımında olan değişikliklerin pek çoğu Çin'in menfaatine hizmet etmiştir. Çin, küresel güç dengelerinin ayrılmaz bir parçası olmuştur. Çin'in gücünün sürdürülebilirliği, düzenli enerji ve ham madde ikmali ve ticaret yollarının güvenliği gibi dışsal etkenlere bağımlılık göstermektedir. The Belt and Road Initiative (Bir Kuşak Bir Yol Teşebbüsü) ve bu projenin bir parçası olan China Pakistan Economic Corridor (Çin Pakistan Ekonomik Koridoru) projesi bu tezin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Bir küresel güç ve komünist ülke, devlet otoritesinin çok zayıf olduğu, büyük sorunlar içindeki bir başka ülkeye yatırım yapıyor. Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa birliği gibi küresel yatırımcıların aksine, Pakistan'daki demokrasi seviyesi, hukukun üstünlüğü kuralının etkinliği gibi hususlar, Çin için yatırım yapmanın zorunlu bir ön kuralı olmamıştır. İki ülke arasında pek çok asimetri olduğu halde, CPEC projesi her iki taraf için de kazançlı sonuçlar yaratacaktır. Netice itibariyle CPEC projesi, Pakistan'ın ekonomik, askeri, politik ve sosyal gelişmesine hizmet ettiği kadar, Çin'in büyük güç politikalarına da hizmet edecektir. Bu tez, 21.yüzyıla ait olan CPEC projesinin, 70'li yıllara ait karmaşık bağımlılık teorisi şartlarını yerine getirip getirmediğini sorgulayıp, analiz edecektir.
Özet (Çeviri)
The economic, military and political achievements of the last five decades have made China a great power. Regional and global distribution of power are subject to major changes, in many occasions, in favor of China. China is an undeniable part of all global power equations. The sustainability of Chinese power depend on many external elements such as regular energy and raw material supply and security of trade routes. The Belt and Road Initiative (BRI) and its important stage, the China Pakistan Economic Corridor (CPEC) project is the important part of this thesis. A global power and a communist country is investing into a failing state/collapsing country. Unlike many other global investors, such as the United States and the European Union, the level of democracy or rule of law in Pakistan are not imperative pre-investment conditions for China. There are many asymmetries between the two countries but CPEC creates win-win results. The final frontier of CPEC not only serves the economic, military, politic and social development of Pakistan but it also serves the great power politics of China. This thesis will try to analyze and examine the compliance of the complex interdependence theory of 1970's with the CPEC project of 21st century.