Okul müdürlerinin program liderliği ile öğretmen liderliği arasındaki ilişki
The relationship between school principals' curriculum leadership and teacher leadership
  1. Tez No: 965808
  2. Yazar: GÜLŞAH KOYÇİÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EBRU OĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: eğitim programı liderliği, öğretmen liderliği, eğitim programı, curriculum leadership, teacher leadership, curriculum
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Eğitim dünyasında yaşanan sürekli değişimlerin neticesinde her dönemde farklı ihtiyaçlar ön plana çıkmıştır. Okul müdürlerinden beklenilen roller değişime uğramış artık yalnızca masa başında idari işler ile ilgilenen değil aktif olarak eğitim-öğretim faaliyetlerini yöneten ve etkili okul lideri olan bir müdür profiline ihtiyaç duyulmuştur. Eğitim öğretim faaliyetlerinin temel dayanak noktası olan eğitim programlarının da başarılı bir şekilde uygulanabilmesi adına program liderliğine ihtiyaç duyulmuştur. Program liderinden eğitim-öğretim faaliyetlerini ve program geliştirme, uygulama ve değerlendirme süreçlerini etkili bir şekilde yönetmesi beklenir. Sonrasında, liderlik sadece okul müdürleri ile sınırlı kalmamış, öğretmenler ile de paylaşılmıştır. Böylelikle öğretmen liderliği kavramı ortaya çıkmıştır. Lider öğretmenler öğretim faaliyetlerinin iyileştirilmesi, meslektaş gelişimi ve olumlu okul iklimi oluşturulmasında rol oynar. Bu çalışmada, okul müdürlerinin program liderliği ile öğretmenlerin liderliği arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu amaçla nitel araştırma yönetmeleri arasında ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evren ve örneklemini 2023-2024 öğretim yılında İstanbul ilinde görev yapan 380 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri, Okul Müdürlerin Program Liderliği Ölçeği ve Öğretmen Liderliği Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, öğretmenler, okul müdürlerini orta düzeyde program liderliği olarak algıladığı belirlenmiştir. Öğretmenlerin de öğretmen liderliğini orta seviyede sergilediği ortaya konmuştur. Korelasyon analizi sonucunda okul müdürlerinin program liderliği ile öğretmen liderliği arasında orta düzeyde ve pozitif yönde bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
As a result of constant changes in the field of education, each period has brought different needs to the fore.. The roles expected of school principals have changed; now, rather than simply performing administrative tasks at their desks, there is a need for principals who actively manage educational activities and serve as effective school leaders. In terms of the successful implementation of curriculum which is the cornerstone of education, curriculum leadership is required. Curriculum leaders are expected to effectively manage educational activities and curriculum development, implementation, and evaluation processes. Subsequently, leadership has not been limited to school principals but has also been shared with teachers. Thus, the concept of teacher leadership has emerged. Leader teachers play a role in improving teaching activities, professional development, and creating a positive school climate. This study examined the relationship between school principals' programme leadership and teachers' leadership. For this purpose, a correlational survey model was used, one of the qualitative research methods. The population and sample of the study consisted of 380 teachers working in Istanbul in the 2023-2024 academic year. The study data were collected using the School Principals' Curriculum Leadership Scale and the Teacher Leadership Scale. According to the study results, teachers perceived school principals as having a moderate level of curriculum leadership. In addition, it was found that teacher leadership was demonstrated at a moderate level. Correlation analysis showed that there was a moderate and positive relationship between school principals' curriculum leadership and teacher leadership.