Gümüşhane kenti açık ve yeşil alanlarının nitelik ve nicelik yönünden irdelenmesi
Examining the quality and quantity of the open and green areas of Gümüşhane city
- Tez No: 96583
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TANAY BİRİŞÇİ YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Gümüşhane Kenti, Açık ve Yeşil Alanlar, Çarpık Kentleşme, Gümüşhane City, Open and Green Areas, Distorted Urbanisation
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
V ÖZET GÜMÜŞHANE KENTİ AÇIK VE YEŞİL ALANLARININ NİTELİK VE NİCELİK YÖNÜNDEN İRDELENMESİ YEŞİL, Yeliz Hikmet Yüksek Lisans Tezi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü Tez Danışmanı : Doç. Dr. Tanay BİRİŞÇİ YILDIRIM Aralık 2000, 129 Sayfa Araştırma Doğu Karadeniz Bölgesinin güney kesiminde yer alan Gümüşhane ilinde yürütülmüştür. Adım sahip olduğu gümüş madenlerinden alan il, günümüzde iktisadi kalkınmada sürekliliğin sağlanamaması ve dış göç gibi sorunlarla karşı karşıya kalmıştır. Bu olumsuzluklara rağmen kent doğal, kültürel ve tarihi zenginlikleri bakımından da değerlendirilebilir bir potansiyele sahiptir. Bu araştırmada son yıllarda çarpık kentleşmenin yaşandığı kentte mevcut yeşil alanların yok olması tehlikesine karşı açık ve yeşil alanların kent için önemine dikkat çekilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada öncelikle açık ve yeşil alanların önemi, fonksiyonu ve standartlarına açıklık getirilmiştir. Daha sonra, araştırma alam olarak seçilen Gümüşhane kent merkezi doğal, kültürel, sosyo-ekonomik yapı ile imar durumu ve gelişimi yönünden incelenmiş, belediye hizmet alanı içindeki mevcut açık ve yeşil alanların nitelik ve nicelikleri saptanmıştır. Bu çalışma sonucunda, açık ve yeşil alanların niteliksel ve niceliksel olarak yetersiz olduğu saptanmış; kentin yeşil alan sisteminde saptanan sorunlara yönelik çözüm olanakları ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT EXAMINING THE QUALITY AND QUANTITY OF THE OPEN AND GREEN AREAS OF GÜMÜŞHANE CITY YEŞİL, Yeliz Hikmet MSc in Landscape Architecture Department Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Tanay BİRİŞÇİ YILDIRIM December 2000, 129 pages The research has been carried out in Gümüşhane city that takes place in the south section of the Black Sea Region. The city that owned its name from the silver mines which it has, has been face to face with some problems such as not be able to provide the durability of economic devolopment and outer migration. In spite of these negativenesses, the city has a potential that can be estimated under wiev of its natural, cultural and historical wealthes. In this search, it is aimed to pay attention to the importance of green areas for the city, aganist the danger of disappearance of the present green areas in the city in which distorted urbanisation is being generated in recent years. In the research, first of all the importance, function and standarts of open and green areas have been clearly explained. Later, Gümüşhane city center that was choosen as research area has been examined according to the natural, cultural, social-economic structure and cultivation attitudes and devolopment, the quality and quantity of open and green areas that are present in the employment space of municipality have been established. At the result of this study, it has been established that the quality and quantity of open and green areas are inadequate; solution possibilities and suggestions have been offered for the problems that are established in the green area system of the city.