Evli ve 3-6 yaş arası çocuk sahibi olan ebeveynlerin aile işlevselliği ve evlilik uyumunun çocuk yetiştirme tutumu ile ilişkisi
The relationship of family functionality and marital adjustment of parents who are married and have children between the ages of 3-6 with child-rearing attitudes
- Tez No: 965841
- Danışmanlar: PROF. DR. FERİDE GÖKBEN HIZLI SAYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Aile İşlevselliği, Evlilik Uyumu, Çocuk Yetiştirme Tutumu, Marital Adjustment, Family Functioning, Child Rearing Attitude
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Yapılan bu araştırmada amaç, evli ve çocuk sahibi ebeveynlerin aile işlevselliği, evlilik uyumu ve benimsedikleri çocuk yetiştirme tutumu arasındaki ilişki varlığını incelemektir. Araştırma literatür baz alınarak test edilmiştir. Ayrıca araştırmada bireylerin evlilik uyumu, ailedeki işlevsellik ve benimsenen çocuk yetiştirme tutumunun ebeveynlerin cinsiyetine, evliliğin süresine, evlilik şekline ve çocuk sayısına göre değişme durumu incelenmiştir. Belirlenen bu amaçlar neticesinde betimsel ve nicel bir araştırma yapılmıştır. Araştırmanın veri grubunu, Marmara Bölgesi'nde yer alan biri kolej ikisi devlet olmak üzere üç farklı anaokulunun uygun yöntemle seçilmiş 100 evli ebeveyni oluşturmuştur. Veriler, katılımcılardan Yakın Doğu Evlilik Uyum Ölçeği (YDEUÖ), Aile Değerlendirme Ölçeği (ADÖ) ve Aile Hayatı ve Çocuk Yetiştirme Tutumu Ölçeği (PARI) kullanılarak toplanmıştır. Veriler IBM SPSS 22 programları aracılığıyla analiz edilmiştir. Çalışmada ölçekler arasındaki ilişkileri belirlemek için Korelasyon testi, ölçeklerin birbiri üzerindeki etkisini ölçmek için Regresyon testi, gruplar arasındaki farklılıkları bulmak için ise Anova testi ile T-testi kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre evli ve 3-6 yaş arası çocuk sahibi olan ebeveynlerin evlilik uyumlarının artması aile işlevselliği tutumlarının da artmasına neden olduğunu göstermektedir. Bir diğer yandan evlilik uyumlarının aynı zamanda çocuk yetiştirme tutumları üzerinde de etkisi mevcuttur. Evlilik uyumu arttıkça ebeveynlerin çocuk yetiştirme tutumları da artış göstermektedir. Ayrıca anlaşarak evlenen ebeveynler görücü usulü ve diğer nedenlerden dolayı evlenen ebeveynlerden farklılık göstererek çocuk yetiştirme tutumları üzerinde olumlu etkiye sahip olduğu çıkan sonuçlar arasındadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the existence of a relationship between the family functionality, marital harmony and the child-rearing attitude of married and child-bearing parents decently. The research has been tested based on the literature. In addition, in the research, the marriage harmony of individuals, the functionality in the family and the state of change of the adopted child-rearing attitude according to the gender of the parents, the duration of the marriage, the form of marriage and the number of children were examined. As a result of these determined objectives, a descriptive and quantitative research was conducted. The data group of the research consisted of 100 married parents who were selected by appropriate method from three different kindergartens, one of which is a college and two of which are government schools located in the Marmara Region. The data were collected from the participants using the Near East Marriage Adjustment Scale (YDEU), the Family Assessment Scale (ADE) and the Family Life and Child Rearing Attitude Scale (PARI). The data were analyzed through IBM SPSS 22 programs. In the study, Correlation test was used to decipher the relationships between the scales, Regression test was used to decipher the effects of the scales on each other, Anova test and T-test were used to find the differences between the groups. According to the results obtained, the increase in marital adjustment of parents who are married and have children between the ages of 3-6 shows that their attitudes to family deciency also increase. On the other hand, marital adjustment also has an effect on child rearing attitudes. As marriage harmony increases, parents' attitudes towards raising children also increase. On the other hand, marital adjustment also has an effect on child rearing attitudes. As marriage harmony increases, parents' attitudes towards raising children also increase.