Sezai Karakoç'un eleştirmen yönünün hatıralar I-II adlı eserlerine yansıması
Sezai Karakoç as a literary critic: An example from memories I-II
  1. Tez No: 965886
  2. Yazar: HÜMA NUR AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. ŞABAN SAĞLIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Türk Edebiyatı, Sezai Karakoç, Eleştirmen, Hatırat, Sezai Karakoç, Criticism, Critic, Memoir
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışmada modern Türk edebiyatı döneminin öncü isimlerinden Sezai Karakoç'un HATIRALAR I ve HATIRALAR II başlıklı eserleri, yazarın eleştirmen yönü etrafında tespit edilmiş ve incelenmiştir. Bu inceleme yapılırken ana kaynak olan HATIRALAR I-II isimli eserlerde ağırlıklı olarak ismi geçen kişiler, metinler, yayınlar ve olaylar tasnif edilmiş olup Türk edebiyat tarihine ve aynı zamanda Sezai Karakoç literatürüne kaynaklık edebilmesi bakımından çeşitli başlıklarla irdelenilmiştir. İlk olarak eleştirinin bir tür olarak ne olduğu, eleştirmenin kim olabileceği, hatıra türünün ne olduğu ve eleştirileri hatıra türü üzerinden takip edebilmek gibi hususlara değinilmiştir. Sonrasında Karakoç'un başlıca kişi eleştirileri, eser ve metin eleştirileri, yayın (dergi) eleştirileri ve edebiyat sahasının dışında kalan diğer eleştirilerine yer verilmiştir. Ancak, söz konusu çalışmadan öncelenen edebiyata ilişkin eleştiriler olduğu için siyasi, sosyolojik ve kamusal anlamdaki eleştirileri burada incelenmemiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the works titled“HATIRALAR I”and“HATIRALAR II”by Sezai Karakoç, one of the leading figures of modern Turkish literature, have been identified and examined in the context of the author's role as a literary critic. During this examination, the primary sources“HATIRALAR I-II”were used to classify the individuals, texts, publications, and events predominantly mentioned in these works. These elements were analyzed under various headings to serve as a reference for the history of Turkish literature and Sezai Karakoç's literary contributions. Firstly, the nature of criticism as a genre, who can be a critic, the nature of the memoir genre, and how to follow criticisms through memoirs were discussed. Subsequently, Karakoç's main criticisms of individuals, works and texts, publications (magazines), and other criticisms outside the literary field were addressed. However, since the primary focus of this study is on literary criticism, political, sociological, and public criticisms have not been examined here.