Helichrysum noeanum boiss'un morfolojik, anatomik ve ekolojik özelliklerinin incelenmesi
Ecological, morphological and anatomic of properties of helichrysum noeanum boiss
  1. Tez No: 96595
  2. Yazar: HASAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜVEN GÖRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Helichrysum, H. noeanum, Compositae, Helichrysum, H.noeanum, Compositae
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
V ÖZET Helichrysum noeanum BOlSS'un MORFOLOJİK, ANATOMİK VE EKOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ YILMAZ Hasan Tez Yöneticisi:Doç. Dr. Güven GÖRK Temmuz 2000, 65 sayfa Kozmopolit yayılışa sahip olan Compositae familyasının, yeryüzünde yaklaşık 1100 cins ve 2500 kadar türü bulunmaktadır. Familyanın ülkemizde yaklaşık 130 cins ve 1130 kadar türü vardır. Bu cinslerden Helichrysum 400 tür içerir ve bunların 16'sı yurdumuzda bulunmaktadır. Ekonomik değeri ve endemik oluşuyla çalışma materyali olarak seçtiğimiz Helichiysum noeanum Boiss doğal olarak, kayaların güney yamaçlarında ve çalılıkların başladığı yere kadar olan alanlarda yetişmektedir. Helichrysum cinsînin diğer türleri Güney Afrika'da ölümsüz bitkiler diye adlandırılır ve süs olarak kullanılır. Ülkemizde çalışmalar H. plicatum ile yapılmış iken, H. noeanum ile ilgili herhangi t>ir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu çalışmada Tokat ili Almus ilçesi çevresinde 4 farklı alandan H. noeanum örnekleri toplanmıştır. Bu örneklerin morfolojik, anatomik ve ekolojik özellikleri incelenmiştir. Diğer türleri süs olarak kullanılan bu bitkinin aynı amaçla değerlendirilebileceği görüşündeyiz.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT ECOLOGICAL, MORPHOLOGICAL AND ANATOMIC OF PROPERTIES OF Helichrysum noeanum BOISS YILMAZ, Hasan Supervisor Assoc. Doç. Dr. Güven GÖRK July 2000, 65 pages The family Compositae, which is widly spread around the world, has nearly 1100 genus and 2500 species. There are nearly 130 genus and 1130 species of the family found in our country. In our contry nearly 130 genus and 1 130 species of the family can be found. The genus Helichrysum contains 400 species, 16 of which are found in our country. In this study, the endemic species Helichrysum noeanum. Boiss has been used because of its economical importance is naturally grown on the south cliffs of rocks and in the area where there are bushes before any forest starts. Other speciesof this genus are named“immmortal plants”in South Africa and are used for decorative purposes. Res carshes have been made on H. plicatum, where as no research about H. noeanum has been found in our country. In this study, samples of H. noeanum have been collected from four different areas in vicinity of the town of Almus in the city of Tokat. Morphological, ecological and anatomic properties of these samples have been studied. We are of the idea that this plant whose other species can be used as ornaments, can be evaluated for the same purposes.