Cholecystokinin'in (CCK-8) Tc-99M ile işaretlenmesi ve radyofarmasötik potansiyelinin incelenmesi
Labeling of cholecystokinin (CCK-8) with Tc-99M and investigation of its radiopharmaceutical potential
- Tez No: 96602
- Danışmanlar: PROF. DR. PERİHAN ÜNAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
- Anahtar Kelimeler: Peptid, Cholecystokinin, CCK8, Tc99m ile işaretli CCK-8, DTPA, CCK8'in biyodağılımı, Peptid, Cholecystokinin, CCK-8, Tc-99m labeled CCK8, DTPA, Biodistribution of CCK8
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
IV ÖZET CHOLECYSTOKININ'İN (CCK-8) Tc-99m ÎLE İŞARETLENMESİ VE RADYOFARMASÖTİK POTANSİYELİNİN İNCELENMESİ ERT AY, Türkan Yüksek Lisans Tezi, Nükleer Bilimler Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Perihan ÜNAK Bu çalışmanın amacı bir oktapeptid olan Cholecystokinin'in Tc-99m ile işaretlenerek bir santral sinir sistemi veya pankreas radyofarmasötiği olarak kullanılabilirliğini araştırmaktır. Cholecystokinin 33 aminoasitli bir oktapeptid hormonudur ve en küçük potent zinciri Asp-Tyr(S03H)- Met-Gly-Trp-Met-Asp-Phe-NHfe den oluşan CCK8 olarak isimlendirilen bir C-terminal oktapeptididir ve periferde (safra kesesi kasılması, enzim sekresyonu, bağırsak hareketleri vs.) önemli rol oynar. Santral sinir sisteminde transmiter/transmodülator rolü oynar. CCK8, Tc-99m ile bifonksiyonel ajan olarak DTPA (Dietilen Triamin Penta Asetikasit) ve GH(Gluko Heptonat) kullanılarak işaretlendi. Kalite kontrol çalışmaları TLC ve elektroforez yöntemleri kullamlarak yapıldı. Bağlanma etkinliği % 99' dan büyük bulundu ve DTPA veya GH bifonksiyonel ajanlarıV kullanılarak işaretlenmiş Tc-99m-CCK8'in S saat içinde kararlı olduğu görüldü. Tavşan kullanarak biyodağılım çalışmaları yapıldı. 1 mCi Tc- 99m DTPA veya GH-CCK8 tavşanlara kulak veninden intravenöz olarak enjekte edildi. Dinamik görüntüler 45 dakika 64x64 matrikste ve statik imajlar da 5 dakika 256x256 matrikste anterior pozisyondan XC/T (GE) gamma kamera kullanılarak alındı. Kantitatif değerlendirme amacıyla her organ için ilgi alam çizildi, zaman aktivite eğrisi oluşturuldu. Beyinde en yüksek aktivite enjeksiyondan sonraki 10. dakikada gözlendi. Radyoaktivite böbreklerde, kalpte, akciğerde ve karaciğerde de izlendi. Renal atılımla birlikte hepatobiliyer atılım olduğu görüldü. Biyodağılım çalışmaları ayrıca sıçanlarda da yapıldı. 200 u?i Tc-99m bağlı DTPA veya GH-CCK8 kuyruk veninden sıçanlara enjekte edildi. Sıçanlar 10. dakika., 30. dakika., 2. saat. ve 5. saatlerde eter anestezisi altında dekapite edildi. Organlar tek tek çıkarılarak ağırlıkları ve içerdikleri aktiviteler ölçüldü. Ayrıca beyin de bölümlerine ayrılarak her bölümün içerdiği aktivite ve ağırlığı ölçülerek gram basma aktivite miktarları hesaplandı. Beynin en yüksek aktivite birikimi hipotalamus bölgesinde izlendi. Bu sonuçlar, Tc-99m ile işaretli DTPA veya GH-CCK8'in nörosistem görüntülenmesi ve terapatik bir radyonüklid ile işaretlenmesi halinde bazı kanser türlerinin tedavisi için uygun bir radyofarmasötik olabileceğim göstermektedir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT LABELING OF CHOLECYSTOKININ (CCK-8) WITH Tc-99m AND INVESTIGATION OF ITS RADIOPHARMACEUTICAL POTENTIAL ERTAY, Türkan MSc Thesis, Institute of Nuclear Sciences Supervisor: Prof. Dr. Perihan ÛNAK The aim of this study is to label CCK8 with Tc-99m and to investigate its usefulness as a radiopharmaceutical for central nervous system or pancreas. Cholecystokinin (CCK8) is a 33-residue peptide hormone of which the minimum naturally occurring potent sequence is the C- terminal octapeptide Asp-Tyr(S03H)-Met-Gly-Trp-Met-Asp-Phe-NH2 (CCK8). CCK8 plays a substantial role in the periphery (gallbladder contraction, pancreatic enzyme secretion, gut motility etc.). In the central nervous system, it acts as neurotransmitter/neuromodulator. CCK8 was labeled with Tc-99m using GH and DTPA as bifunctional chelate ligands. The quality controls were performed by TLC and electrophoresis methods. The labeling efficiency was found higher than 99 %. Thevn complexes were stable more than 5 hours. 1 mCi Tc-99m DTPA or GH- CCK8 was administered to rabbits intravenously for biodistribution experiments. Dynamic images of 45 minutes duration in 64x64 matrix and static images for 5 minutes in 256x256 matrix were obtained from anterior projection using a Camstar XC/T gamma camera. For quantitative evaluation region and interest was drawn on organs and time-activity curves were generated. The highest accumulation of radioactivity occurred in brain 10. and 30. minutes after injection. The radioactivity was also seen in kidneys, heart, lungs and liver. Renal excretion was observed. There was also hepatobiliary excretion. Biodistribution studies were also performed on rats. 200 uCi Tc-99m labeled DTPA or GH-CCK8 was administered by tail vein into the rats. Rats were sacrificed by ether narcotization at 10. minutes., 30. minutes, 2. hours and 5. hours and the organs were removed. We dissected the brains into their components. The activity per gram tissue was calculated. The highest activity per gram tissue was in hypothalamus. The results demonstrated that Tc-99m CCK8 may be a promising radiopharmaceutical for neurosystem imaging its also therapy in the case of labeling with a therapeutical radionuclide.