Kardiyopulmoner bypass sırasında roller pompa ve ultrasonik flowmetre kullanımı
Use of roller pump and ultrasonic flowmeter during cardiopulmonary bypass
  1. Tez No: 966021
  2. Yazar: ALEYNA NUR BOLBULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KOCAİLİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kardiyopulmoner Bypass, Roller Pompa, Ultrasonik Flowmetre, Cardiopulmonary Bypass, Roller Pump, Ultrasonic Flowmeter
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Perfüzyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Perfüzyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Roller pompaların akış hızındaki değişikliklerin ve oluşabilecek shuntların tespit edilmesinde ultrasonik flowmetrelerin etkinliğinin ne düzeyde olduğunun saptanması, peroperatif dönmede oluşabilecek komplikasyonların önlenmesinde oldukça önemlidir. Çalışmamızda, kardiyopulmoner bypass sırasında roller pompalarda hastaya giden kanın ultrasonik flowmetre ile takibi ve hasta hemodinamisine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Tek merkezli retrospektif çalışma Ekim 2024- Ocak 2025 tarihleri arasında Medicana Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü Ameliyathanesi'nde kardiyopulmoner bypass kullanarak açık kalp cerrahisi geçirmiş 18 yaş üstü 48 hastayla gerçekleştirilmiştir. Hastalar (Grup 1: shunt kapalı, Grup 2: shunt açık) iki gruba ayrılmıştır. Çalışmadaki gruplara kardiyopulmoner bypass uygulanırken roller pompa ve ultrasonik flowmetre takılmış, kan kardiyoplejisi verilmiştir. Çalışmada, Grup 1'deki hastaların %33,33'ü ve Grup 2'deki hastaların %35,42'si erkekti. Gruplara en çok uygulanan prosedürün CABGx3 olduğu gözlendi. Grup 1'de hastaların yaş, boy, kilo, vücut yüzey alanı, pompa süresi ortalamalarının Grup 2'deki hastalardan daha düşüktü. Grup 1'deki hastaların cross klemp süresi, operasyon yapılan sıcaklık derecesi, alınan sıvı miktarı ve hastaların denge ortalamalarının Grup 2'den daha yüksek ortalamalara sahipti. Grup 1'de hastaların flow ortalamalarının, bütün shuntlar açık ve bütün shuntlar kapalıyken flow ortalamalarından anlamlı olarak daha düşüktü. ROC analizine göre bütün shuntların açık ve kapalı olma durumlarının flow durumunun açık ve kapalı olma durumu için pozitif öngörücüler olduğunu belirlendi. Sonuç olarak KPB makinesinde roller pompalarda outflow noktasında çeşitli nedenlerden kaynaklanabilecek akış empedansındaki aksaklıklar, ultrasonik flowmetre kullanılarak kolayca tespit edilebilir. Türkiye'deki ameliyathanelerde hâlihazırda kullanılan cerrahi sistemler ile tam uyumluluk gösterecek nitelikte, yüksek duyarlılığa sahip bir ultrasonik akım ölçüm cihazının geliştirilmesi önerilmektedir. Bu kapsamda, ölçüm sürecinin güvenilirliğini artıracak elektronik devre tasarımı gerçekleştirilecek ve söz konusu donanımın etkin çalışmasını sağlayacak gömülü yazılımın geliştirilmesi planlanmaktadır. Böylece, ameliyathane koşullarına uygun, kullanıcı dostu ve yerli üretim potansiyeli taşıyan bütünleşik bir akım ölçüm sistemi elde edilmesi amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The effectiveness of ultrasonic flowmeters in detecting variations in roller pump flow rates and potential shunts plays a critical role in preventing perioperative complications. This study aimed to monitor blood flow delivered to the patient via roller pumps during cardiopulmonary bypass (CPB) using an ultrasonic flowmeter and to evaluate its impact on patient hemodynamics. A single-center retrospective analysis was conducted between October 2024 and January 2025 in the Cardiovascular Surgery Department Operating Room of Medicana Hospital, including 48 patients over 18 years of age who underwent open-heart surgery under CPB. Patients were divided into two groups (Group 1: shunt closed, Group 2: shunt open). Both groups were managed with roller pumps and ultrasonic flowmeters, and blood cardioplegia was administered. In Group 1, 33.3% of patients were male, while in Group 2 this rate was 35.4%. The most frequent procedure in both groups was CABGx3. Group 1 patients had lower mean age, height, weight, body surface area, and pump time compared with Group 2, whereas cross-clamp time, operative temperature, fluid intake, and balance values were higher. Mean flow rates in Group 1 were significantly lower than those measured when all shunts were open or closed. ROC analysis revealed that shunt status (open/closed) was a positive predictor of flow condition. In conclusion, impairments in outflow impedance of roller pumps during CPB can be reliably detected by ultrasonic flowmeters. The development of a high-sensitivity ultrasonic flow measurement device, fully compatible with surgical systems used in Türkiye is recommended. To this end, electronic circuit design and embedded software integration are planned to achieve a reliable, user-friendly, and locally producible flow measurement system.