Almanya ve Hollanda'da yaşayan Türk asıllı göçmen erişkinlerin; antropometri, beslenme antropolojisi, fiziksel aktivite düzeyi ve beden algısı açısından değerlendirilmesi
Evaluation of Turkish-origin adult immigrants living in Germany and the Netherlands in terms of anthropometry, nutritional anthropology, physical activity level, and body image
- Tez No: 966024
- Danışmanlar: PROF. DR. BAŞAK KOCA ÖZER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Antropoloji, Anthropology
- Anahtar Kelimeler: Göç, Türk göçmenler, antropometri, beslenme antropolojisi, fiziksel aktivite, beden algısı, vücut kompozisyonu, somatotip, göçmen sağlığı, Migration, Turkish immigrants, anthropometry, nutritional anthropology, physical activity, body image, body composition, somatotype, migrant health
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik Antropoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 289
Özet
İnsan popülasyonun göçü, insanlığın tarihsel süreci boyunca devam eden ve çok boyutlu faktörlerin etkisiyle şekillenen bir olgudur. Almanya ve Hollanda'da yaşayan Türk asıllı göçmen yetişkinlerin antropometrik özelliklerini, beden kompozisyonlarını ve beden algılarını kapsamlı şekilde inceleyerek, göç deneyiminin bireylerin fiziksel ve psikolojik yapıları üzerindeki etkilerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırma, Almanya'nın Münih ve Duisburg, Hollanda'nın Amsterdam kentleri ile Türkiye'nin Ankara ve Kırşehir illerinden oluşan örneklem gruplarından veri toplayarak gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler, SPSS ve R istatistiksel programları aracılığıyla ayrıntılı olarak analiz edilmiş ve göçmen bireylerin antropometrik özelliklerinde istatistiksel açıdan anlamlı farklılıklar saptanmıştır. Türkiye'deki erkeklerin boy uzunlukları ile Almanya ve Hollanda'daki göçmen erkeklerin boy uzunlukları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamaktadır. Kadın bireyler için fark gözlenmiş fakat bu fark istatistiki olarak anlamlı değildir. Göçmen kadınların vücut ağırlığı ve bel çevresi, Türkiye'deki kadınlardan anlamlı şekilde daha yüksektir (p < 0,0001). Üst kol kas alanı, yağ alanı ve kol yağ indeksi göçmen gruplarda Türkiye'ye göre anlamlı şekilde artmıştır (p < 0,01). Ayrıca, göçmen erkekler ve kadınlar, Türkiye'deki bireylere kıyasla daha yüksek yağ yüzdesi ve yağ kütlesine sahiptir (p < 0,01). Özellikle göçmen kadınlarda endomorfi ve mesomorfi değerlerinde belirgin artışlar gözlenirken, ektomorfi değerlerinde anlamlı bir azalma saptanmıştır. Erkek katılımcılar arasında ise, göçmenlerin mesomorfi değerlerinin endomorfiye kıyasla daha yüksek olması, bu grubun daha kaslı ve güçlü bir beden yapısına sahip olduğunu işaret etmektedir. Ayrıca, minimum ve maksimum değerlerin incelenmesi, göçmen kadın ve erkeklerde beden kompozisyonu değişkenlerinin daha geniş bir dağılım aralığına sahip olduğunu ortaya 266 koymuştur. Beden algısı açısından yapılan değerlendirmelerde ise, göçmen bireylerin Türkiye'de yaşayan akranlarına göre bedenlerine ilişkin algılarının daha olumlu olduğu bulunmuştur. Bu, göç deneyiminin sosyal ve kültürel değişimlerin yanı sıra bireylerin psikolojik ve beden algısında olumlu etkiler yaratabileceğine işaret etmektedir. Göçmenlerin, bedenlerinin genel görünümü, yüz ve gövde bölümleri gibi alt boyutlarda daha yüksek algı puanları sergilemeleri, yeni çevresel ve kültürel koşullara adaptasyon sürecinin bir yansıması olarak değerlendirilebilir. Fiziksel aktivite düzeyleri ve enerji harcamaları bakımından ise, Türkiye'de yaşayan bireylerin hem erkek hem de kadınlarda göçmenlere kıyasla daha aktif bir yaşam sürdükleri görülmüştür. Türkiye'deki erkeklerin MET, kümülatif MET, TDEE ve PAL değerleri, Almanya ve Hollanda'daki göçmen erkeklerden anlamlı derecede yüksektir. Almanya'daki göçmen erkeklerin daha sedanter bir yaşam tarzı benimsediği, Hollanda'daki göçmen kadınların ise fiziksel aktivite düzeylerinin diğer gruplara kıyasla en düşük olduğu tespit edilmiştir. Bu durum, göçmenlerin bulundukları ülkelerdeki sosyal, ekonomik ve çevresel faktörlerin fiziksel aktivite alışkanlıklarını önemli ölçüde etkilediğini göstermektedir. Sonuç olarak, bu çalışma göçün bireylerin sadece sosyal ve kültürel değil, aynı zamanda biyolojik, morfolojik ve psikolojik açıdan da dönüşüm yarattığını vurgulamaktadır. Göç deneyimi, beslenme alışkanlıkları, yaşam tarzı değişiklikleri ve yeni sosyal normların benimsenmesiyle birlikte, bireylerin beden yapısı, kompozisyonu ve kendilerine dair olan beden algılarını etkileyerek çok boyutlu bir değişim sürecini tetiklemektedir. Bu bağlamda, göç olgusunun bireylerde hem davranışsal hem de fiziksel farklılıklar yaratan karmaşık bir süreç olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmanın bulguları, göçmen sağlığı ve göçmenlerin yaşam kalitesini artırmaya yönelik politika ve programların geliştirilmesinde önemli ipuçları sunmaktadır. 267
Özet (Çeviri)
Human population migration is a phenomenon that has persisted throughout the course of human history, shaped by the influence of multidimensional factors. This study aims to comprehensively examine the anthropometric characteristics, body composition, and body image of Turkish-origin adult migrants living in Germany and the Netherlands, thereby elucidating the effects of the migration experience on individuals' physical and psychological profiles. The research was conducted with sample groups drawn from Munich and Duisburg in Germany, Amsterdam in the Netherlands, and Ankara and Kırşehir in Turkey. Employing SPSS and R for statistical analyses, the study identified statistically significant differences in the anthropometric profiles of migrant individuals. No statistically significant difference was found in height between men living in Turkey and migrant men residing in Germany and the Netherlands. Among women, a difference was observed; however, it did not reach statistical significance. Migrant women had significantly higher body weight and waist circumference compared to women in Turkey (p < 0.0001). Upper arm muscle area, fat area, and arm fat index were also significantly increased in migrant groups compared to those in Turkey (p < 0.01). In addition, both migrant men and women exhibited significantly higher body fat percentage and fat mass than individuals living in Turkey (p < 0.01). Particularly among migrant women, marked increases were observed in endomorphy and mesomorphy values, whereas ectomorphy values showed a significant decrease. Among male participants, higher mesomorphy values compared to endomorphy in migrants indicated that this group possessed a more muscular and robust body composition. Furthermore, the examination of minimum and maximum values revealed that body composition variables displayed a wider range of distribution among migrant men and women. 269 In terms of body image, migrant individuals were found to have a more positive perception of their bodies compared to their peers living in Turkey. This suggests that the migration experience may generate positive effects not only through social and cultural transformations but also by shaping individuals' psychological and body image perceptions. The fact that migrants reported higher scores in subdimensions such as overall appearance, face, and torso can be interpreted as a reflection of their adaptation process to new environmental and cultural conditions. With respect to physical activity levels and energy expenditure, individuals living in Turkey, both men and women, were found to lead a more active lifestyle compared to migrants. Turkish men exhibited significantly higher values for MET, cumulative MET, TDEE, and PAL than migrant men residing in Germany and the Netherlands. Migrant men in Germany tended to adopt a more sedentary lifestyle, while migrant women in the Netherlands had the lowest physical activity levels compared to other groups. This indicates that the social, economic, and environmental factors of host countries substantially influence migrants' physical activity behaviors. In conclusion, this study emphasizes that migration generates transformations not only socially and culturally, but also biologically, morphologically, and psychologically. The migration experience, shaped by dietary habits, lifestyle changes, and the adoption of new social norms, triggers a multidimensional process of change affecting body structure, composition, and body image perceptions. In this context, migration can be regarded as a complex process that brings about both behavioral and physical differences among individuals. The findings of this study provide valuable insights for the development of health policies and programs aimed at improving the well-being and quality of life of migrant populations. 270