Örgütlerdeki kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetlerinin çalışanların işe yönelik tutumları ile ilişkisi
The relationship between corporate social responsibility activities and employees' attitudes towards work
- Tez No: 966104
- Danışmanlar: PROF. DR. BURAK ÇAPRAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Çalışan Motivasyonu, İşe Yönelik Tutumlar, Corporate Social Responsibility, Employee Motivation, Attitudes Toward Work
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Örgütlerin gerçekleştirdikleri KSS faaliyetleriyle ilişkili olarak görülen alanlardan biri de çalışanların işe yönelik tutumlarıdır. Bu tez çalışmasında örgütlerde gerçekleştirilen KSS faaliyetlerinin çalışanların işe yönelik tutumları ile olan ilişkisi araştırılmıştır. Araştırmada ilk olarak, KSS ve çalışan motivasyonu kavramlarına ilişkin kuramsal çerçeve sunulmuş, çalışmanın metodolojisi, veri toplama teknikleri ile bulgular ortaya konulmuştur. KSS faaliyetlerinde bulunmuş ya da bulunmakta olan kurum ve kuruluşlarda çalışmış ve bu KSS faaliyetlerini deneyimlemiş/gözlemlemiş çalışanlardan oluşan örneklem hedeflenmiş ve örnekleme tipi olarak amaçlı örnekleme kullanılmıştır. Araştırmada, Türkiye'nin farklı iş kollarında görev alan 174 katılımcıya çevrimiçi anket yöntemiyle ulaşılarak veriler toplanmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen verilerin değerlendirilmesi aşamasında, SPSS 25.0 istatistiksel analiz programından yararlanılmıştır. Araştırmada yönetim literatüründe gerçekleştirilen tarama sonucunda belirlenen değişkenler yoluyla soru formu oluşturulmuştur. Araştırmanın son aşamasında ise soru formu yoluyla toplanan veriler istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiş; elde edilen sonuçlar tablolar halinde sunularak yorumlanmıştır. Araştırmada çalışanların işe yönelik tutumlarına ilişkin değişkenlerin, örgütlerin ortaya koyduğu KSS faaliyetlerinden hangileriyle ilişkisi olabileceği ve bu ilişkilerden hangilerinin daha kuvvetli olduğu belirlenmiştir. Araştırma sonucunda çalışanların işe yönelik tutumları ile KSS faaliyetlerine ilişkin deneyimler arasında anlamlı ilişkiler bulunmuş fakat güçlü korelasyonun olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the areas associated with CSR activities carried out by organizations is employees' attitudes toward work. This thesis investigates the relationship between CSR activities implemented within organizations and employees' work-related attitudes. Initially, a theoretical framework regarding CSR and employee motivation was presented, followed by the study's methodology, data collection techniques, and findings. The target sample consisted of employees who had worked in organizations that had engaged in CSR activities and who had either directly experienced or observed these practices. Purposive sampling was used as the sampling method. Data were collected from 174 participants working in various sectors across Türkiye through an online questionnaire. For the evaluation of the data, the SPSS 25.0 statistical analysis program was used. The questionnaire was developed based on variables identified through a review of the management literature. In the final phase of the research, the data collected through the questionnaire were analyzed using statistical methods, and the results were presented in tables and interpreted accordingly. The study identified which CSR activities were associated with employees' work-related attitudes and which of these associations were stronger. The findings revealed significant relationships between employees' work-related attitudes and their experiences with CSR activities; however, no strong correlations were found.