Tüketici bilinç düzeyinin ve satın alma tarzlarının demografik değişkenlere göre değerlendirilmesi
Assessing consumer awareness and purchasing styles relation to demographic variables
- Tez No: 966208
- Danışmanlar: PROF. DR. DUYGU KOÇOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tüketici bilinci, tüketici farkındalığı, tüketici davranışı, satın alma karar tarzı, Consumer consciousness, consumer awereness, consumer behave, purchase decision style
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışma, tüketici bilinç düzeyinin bireylerin satın alma tarzları üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada, bilinçli tüketici davranışlarının fiyat, kalite, ürün çeşitliliği ve rasyonellik gibi satın alma faktörleri ile ilişkisi değerlendirilmiştir. Nicel araştırma yönteminin benimsendiği çalışmada, veri toplama aracı olarak Bilinçli Tüketici Ölçeği ile Utangaç Tüketici Ölçeği'nden türetilen alt boyutlar kullanılmıştır. Anket verileri SPSS programı ile analiz edilmiş, güvenilirlik ve geçerlik analizleri tamamlanmıştır. Elde edilen bulgular, tüketici bilincinin özellikle rasyonel tercihlerde ve çevresel duyarlılığa dayalı ürün seçimlerinde anlamlı düzeyde etkili olduğunu göstermektedir. Bu bağlamda çalışma, tüketici davranışları literatürüne çok boyutlu bir yaklaşım sunmakta ve pazarlama stratejilerinin sosyal sorumluluk ekseninde yeniden kurgulanmasına katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the impact of consumer awareness levels on individuals' purchasing decisions. The research evaluates the relationship between conscious consumer behavior and purchasing factors such as price, quality, product variety, and rationality. Adopting a quantitative research design, data were collected using the Conscious Consumer Scale developed and sub-dimensions derived from Shy Consumer Scale. The data were analyzed using SPSS, and reliability and validity tests were conducted. The findings indicate that consumer awareness significantly influences rational preferences and environmentally sensitive product choices. In this regard, the study provides a multidimensional perspective on consumer behavior and contributes to the reconstruction of marketing strategies within the framework of social responsibility.