Paratiroidektomi sonrası geçici hipokalsemi ve hipoparatiroidinin preoperatif dönem vitamin d düzeyi ile ilişkisi
The relationship of transient hypocalcemia and hypoparathyroidism to preoperative vitamin d levels after parathyroidectomy
- Tez No: 966234
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHTAP EVRAN OLGUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Primer hiperparatiroidizm, Paratiroidektomi, Hipokalsemi, D vitamini, Primary hyperparathyroidism, Parathyroidectomy, Hypocalcemia, Vitamin D
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET Paratiroidektomi Sonrası Geçici Hipokalsemi ve Hipoparatiroidinin Preoperatif Dönem Vitamin D Düzeyi İle İlişkisi Giriş ve Amaç: Bu retrospektif kohort çalışması, primer hiperparatiroidizm (PHPT) tanısıyla paratiroidektomi geçiren hastalarda preoperatif D vitamini düzeylerinin, postoperatif geçici hipokalsemi ve hipoparatiroidi ile ilişkisini değerlendirmeyi amaçlamıştır. Yöntem: Çalışmaya hastanemizde 2018-2024 yılları arasında opere edilen, 33'ü hasta grubunda (Primer hiperparatiroidizm nedeniyle opere edilen hastalardanVitamin 25 OH-D3 düzeyi düşük olanlar) ve 8'i kontrol grubunda (Vitamin 25 OH-D3 düzeyi >30 ng/ml olanlar) olmak üzere toplam 41 hasta dahil edilmiştir. Bulgular:Çalışmamızda, erkek cinsiyetin, yüksek 24 saatlik idrar kalsiyum düzeyinin ve yüksek preoperatif TSH oranlarının bu komplikasyonlarla anlamlı derecede ilişkili olduğunu göstermiştir. Ayrıca, komplikasyon gelişen hastalarda preoperatif D vitamini tedavisi alma oranı ve tedavi miktarı daha düşüktü. Kontrol grubunda preoperatif D vitamini düzeyleri ile postoperatif erken dönem PTH arasında güçlü bir ters korelasyon saptanmıştır. Bulgularımız, preoperatif D vitamini eksikliğinin düzeltilmesi ve postoperatif tiroid fonksiyon takibinin önemini vurgulamaktadır. Sonuç: Çalışmamız, erkek cinsiyetin, yüksek 24 saatlik idrar kalsiyum düzeylerinin ve yetersiz preoperatif D vitamini tedavisinin paratiroidektomi sonrası geçici hipokalsemi ve hipoparatiroidi riski ile ilişkili olabileceğini düşündürmektedir. Kontrol grubunda preoperatif D vitamini ile postoperatif PTH arasında gözlenen güçlü negatif ilişki, D vitamini yeterliliğinin kalsiyum homeostazisindeki önemini vurgulamaktadır. Bu bulgular, PHPT hastalarında cerrahi öncesi D vitamini eksikliğinin titizlikle değerlendirilmesi ve tiroid fonksiyonlarının postoperatif dönemde dikkatle izlenmesinin önemini bir kez daha ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Relationship of Transient Hypocalcemia and Hypoparathyroidism to Preoperative Vitamin D Levels After Parathyroidectomy Introduction and Objectives: This retrospective cohort study aimed to evaluate the relationship between preoperative vitamin D levels and postoperative transient hypocalcemia and hypoparathyroidism in patients undergoing parathyroidectomy with the diagnosis of primary hyperparathyroidism (PHPT). Method:A total of 41 patients who were operated on in our hospital between 2018 and 2024 were included in the study, 33 of whom were in the patient group (patients operated on for primary hyperparathyroidism with low Vitamin 25 OH-D3 levels) and 8 of whom were in the control group (patients with Vitamin 25 OH-D3 levels >30 ng/ml). Findings: Our study showed that male gender, high 24-hour urine calcium levels, and high preoperative TSH levels were significantly associated with these complications. Furthermore, the rate of preoperative vitamin D treatment and the amount of treatment were lower in patients who developed complications. A strong inverse correlation was found between preoperative vitamin D levels and early postoperative PTH in the control group. Our findings emphasize the importance of correcting preoperative vitamin D deficiency and monitoring postoperative thyroid function. Conclusion: Our study suggests that male gender, high 24-hour urine calcium levels, and inadequate preoperative vitamin D therapy may be associated with a risk of transient hypocalcemia and hypoparathyroidism after parathyroidectomy. The strong negative correlation observed between preoperative vitamin D and postoperative PTH in the control group highlights the importance of vitamin D sufficiency in calcium homeostasis. These findings further underscore the importance of meticulous preoperative assessment of vitamin D deficiency and careful postoperative monitoring of thyroid function in PHPT patients.