Benzetimde otomatik olarak girdi analizi yapan bir yazılım geliştirme
A study for developing an automatic input analyzer in simulation modelling
  1. Tez No: 96626
  2. Yazar: HALİL TANIL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İNCİ BATMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Benzetim, yapay us, girdi analizi, bölen grafikleri, teorik dağılışlar, Simulation, artificial intelligence, quantile plots, theoretical distributions
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bir benzetim çalışmasının başarısı, sistemden elde edilen verilerin gerçeği yansıtacak şekilde modellenmesine bağlıdır. Bu çalışmada, kullanıcı tarafından sağlanan sisteme ilişkin verilere en uygun teorik dağılış modelini otomatik olarak belirleyen bir bilgisayar sistemi geliştirmek amaçlanmıştır. Geliştirilen GAYUS isimli sistem,“Yapay Us Yardımlı Benzetim”gurubunda yer alan“bilen ön arayüz”türüne örnektir. Sistem onbir dağılışa ilişkin bilgi içermektedir. Bunun yanısıra sistem, istatistik ve bilgisayar kullanımı konusunda bilgisi yeterli olmayan kullanıcılara uygun bir şekilde yapılandırılmıştır. GAYUS, karar verme sürecinde çeşitli iyi-uyum testleri ve grafik görüntülerden yararlanmaktadır. Ayrıca, geliştirilen sistem bir grup kullanıcı yardımı ile test edilmiştir. GAYUS; Microsoft Excel 2000, Esta for Windows 4.1, Visual BASIC 5.0 ve Turbo PASCAL yazılımları kullanılarak oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
The success of a simulation study heavily depends on the success of input data modelling. Therefore, in this study, it is aimed to develop an automatic software that selects the best theoretical distribution for the input obtained from the system modeled. The system, named GAYUS, is developed as an example for the“cognizant front interface”, which is a kind of“Al- assisted simulation”. Its domain knowledge consists of eleven theoretical distributions. In addition, the system is suitably designed for statistically naive users who are also inexperianced with the use of computers. In the decision making process, GAYUS makes use of various statistical goodness of fit tests as well as graphical displays. Lastly, the performance of the system is tested. Note that, in building the GAYUS, several software development tools are used such as Microsoft Excel 2000, Esta for Windows 4. 1, Visual BASIC and Turbo PASCAL.