Hemşirelik öğrencilerinin tanatofobi düzeyleri ile ölmekte olan bireye bakım verme tutumları arasındaki ilişki
Examination of the relationship between nursing students' thanotophobia levels and their attitudes towards care for dying patients
  1. Tez No: 966272
  2. Yazar: MERYEM SEVİNÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BETÜL BAYRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik bakımı, ölüm, öğrenci hemşire, tanatofobi, yaşam sonu dönem, Nursing care, death, student nurse, thanatophobia, end of life
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Bu çalışma hemşirelik öğrencilerinin tanatofobi düzeyleri ile ölmekte olan bireye bakım verme tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tipteki bu araştırma, Nisan-Haziran 2024 tarihinde Ordu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü'nde öğrenim gören 342 hemşirelik öğrencisi ile yürütülmüştür. Veriler yüz yüze görüşme yöntemi ile“Kişisel Bilgi Formu”,“Tanatofobi Ölçeği”ve“Frommelt Ölmekte Olan Bireye Bakım Verme Tutumu Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Toplanan veriler SPSS for Windows 22 paket programı ile analiz edilmiştir. Verilerin analizinde ikili grupların karşılaştırılmasında bağımsız gruplarda t testi, çoklu grupların karşılaştırılmasında Varyans Analizi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmamıza katılan hemşirelik öğrencilerinin yaş ortalaması 21.13±2.36 ve %78.9'u kadın öğrenciden oluşmaktadır. Öğrencilerin %7.9'unun ailesinde birinci derece yakınını kaybettiği, %4.1'inin babasını kaybettiği, %56.7'sinin hastanede klinik uygulamalarında ölüm ile karşılaştığı, ölümle karşılaştığında %84.2'sinin korku hissettiği ve %13.2'sinin hiçbir şey hissetmediği belirlenmiştir. Hemşirelik öğrencilerinin %31.3'ünün yaşam sonu bakım eğitimi aldığı, %47.6'sının ölümle ilgili eğitimleri yeterli bulmadığı saptanmıştır. Öğrencilerin %67.5'inin ölmekte olan hastaya bakım verirken zorlandığı ve %30.7'sinin ölmekte olan hastaya bakım verirken ölüme karşı korku hissettikleri tespit edilmiştir. Sonuç: Bu araştırmada, hemşirelik öğrencilerinin tanatofobi düzeyleri yüksek seviyede, ölmekte olan bireye bakım verme tutumları ise orta düzeyde olduğu bulunmuştur. Tanatofobi ölçeği ile Frommelt Ölmekte Olan Bireye Bakım Verme Tutumu ölçeği arasında pozitif yönde, düşük düzeyde bir ilişki saptanmıştır. Hemşirelik öğrencilerinin tanatofobi düzeyleri arttıkça ölmekte olan hastaya bakım verme tutumlarının da arttığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to examine the relationship between the level of tanatophobia of nursing students and their attitudes towards caregiving for dying individuals. Material and Method: This descriptive and correlational study was conducted with 342 nursing students studying at Ordu University, Faculty of Health Sciences, Department of Nursing in April-June 2024. The data were collected by face-to-face interview method using 'Personal Information Form', 'Tanatophobia Scale' and 'Frommelt Attitude to Caregiving for Dying Individual Scale'. The collected data were analyzed with SPSS for Windows 22 package program. In the analysis of data, Independent Groups t-test was used to compare paired groups, and Variance Analysis was used to compare multiple groups. Results: The mean age of the nursing students who participated in our study was 21.13±2.36 and 78.9% of them were female. It was determined that 7.9% of the students lost a first-degree relative in their family, 4.1% lost their father, 56.7% encountered death in clinical practice in the hospital, 84.2% felt fear when they encountered death, and 13.2% felt nothing. It was determined that 31.3% of the nursing students received end-of-life care training, and 47.6% did not find death-related training sufficient. It was determined that 31.3% of nursing students received end-of-life education, 47.6% did not find the education about death sufficient, 67.5% had difficulty in caring for dying patients and 30.7% felt fear of death while caring for dying patients. Conclusions: In this study, it was found that nursing students had high levels of tanatophobia and moderate levels of attitudes towards caring for dying individuals. A positive, low-level correlation was found between the Thanatophobia scale and the Frommelt Dying Person Care Attitude Scale. It was concluded that as the thanatophobia levels of nursing students increased, their attitudes towards dying patients also increased.