İlkokul üçüncü sınıflarda hayat bilgisi ve fen bilimleri derslerinin aynı eğitim öğretim yılında yer almasına yönelik öğretmen görüşleri
Teachers' views on the inclusion of life studies and science courses in the same academic year in third grade of primary school
- Tez No: 966377
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZKAN ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Hayat Bilgisi, Fen Bilimleri, ilkokul, sınıf öğretmeni, Life Sciences, Science, primary school, classroom teacher
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırmada, ilkokul üçüncü sınıf düzeyinde Hayat Bilgisi ve Fen Bilimleri derslerinin aynı eğitim öğretim yılında yer almasına yönelik sınıf öğretmenlerinin görüşleri incelenmiştir. Her iki dersin de öğrencilerin çevrelerini tanımaları, bilimsel düşünme becerileri kazanmaları, günlük yaşamla ilişki kurmaları ve temel değerleri içselleştirmeleri açısından önemli olduğu düşünülmektedir. Bu noktadan hareketle, derslerin birlikte planlanıp yürütülmesinin öğretim sürecine ve öğrenci başarısına katkı sağlayıp sağlamadığı araştırılmıştır. Araştırma, nitel araştırma desenlerinden durum çalışması deseni ile gerçekleştirilmiştir. Çalışma grubu, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Antalya ili Kepez ve Muratpaşa ilçelerinde dördü devlet okulu yedisi özel okulda görev yapan 11 sınıf öğretmeninden oluşmaktadır. Katılımcıların dokuzu kadın ikisi erkektir. Katılımcılar, amaçlı örnekleme yönteminden uygun örnekleme tekniği ile belirlenmiş mesleki deneyim, görev yapılan okul türü gibi değişkenler çalışma grubunun oluşturulmasında dikkate alınmıştır. Araştırmaya katılan öğretmenlerin tamamı en az bir kere üçüncü sınıfta Fen Bilimleri ve Hayat Bilgisi dersini aynı eğitim öğretim yılında okutmuşlardır. Veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmıştır. Görüşmeler sesli olarak ve video konferans yöntemiyle kaydedilmiş, yazıya dökülerek içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda, öğretmenlerin büyük bir kısmının Hayat Bilgisi ve Fen Bilimleri derslerinin içerik açısından benzer temalara sahip olduğunu ve aynı eğitim öğretim yılında yer almasının öğrencilerde anlamlı öğrenmeler oluşturabileceğini düşündükleri sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenler, bu iki dersin disiplinler arası bir yaklaşımla işlenmesinin öğrencilerin günlük yaşamla bağlantı kurmalarını kolaylaştıracağını ve öğrenilen bilgilerin kalıcılığını artıracağını belirtmişlerdir. Bununla birlikte, bazı öğretmenler derslerin kazanımlarının tam olarak örtüşmediğini, programlar arasında zamanlama açısından uyumsuzluk yaşanabildiğini ve öğretim materyallerinin yeterli olmadığını ifade etmişlerdir. Sonuç olarak, Hayat Bilgisi ve Fen Bilimleri derslerinin aynı eğitim öğretim yılında yer almasının eğitim öğretim sürecine olumlu katkılar sağlayabileceği; ancak bunun etkili biçimde uygulanabilmesi için öğretmenlerin bu konuda desteklenmesi, programlar arasında daha güçlü bir eşgüdüm sağlanması ve derslerin entegrasyonunu kolaylaştıracak materyal ve rehber belgelerin geliştirilmesi gerekmektedir. Araştırmanın sonunda, uygulayıcılara ve eğitim programı geliştiricilere yönelik çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the views of Primary School Teachers regarding the inclusion of Life Studies and Science courses in the same academic year at the third-grade level of primary education were examined. Both subjects are considered important in terms of helping students understand their environment, acquire scientific thinking skills, relate learning to daily life, and internalize fundamental values. Based on this perspective, the research aimed to investigate whether the joint planning and implementation of these courses contribute to the teaching process and student achievement. The study was conducted using the case study design, one of the qualitative research methods. The study group consisted of 11 primary school teachers working during the 2023–2024 academic year in Kepez and Muratpaşa districts of Antalya, with four teachers from public schools and seven from private schools. Nine participants were female and two were male. Participants were selected using the convenience sampling technique, a type of purposive sampling, with variables such as teaching experience and school type considered in forming the study group. All participating teachers had taught both Science and Life Studies courses in the third grade within the same academic year at least once. Data were collected through a semi-structured interview form developed by the researcher. The interviews were recorded via video conferencing and audio, transcribed verbatim, and analyzed using content analysis. As a result of the research, it was found that the majority of teachers believed that Life Studies and Science courses share similar themes in terms of content, and that teaching them in the same academic year could lead to more meaningful learning for students. Teachers stated that integrating these two courses through an interdisciplinary approach would help students connect learning with daily life and enhance the retention of knowledge. However, some teachers expressed that the learning outcomes of the two courses do not fully overlap, that there could be timing mismatches between curricula, and that the available teaching materials are insufficient. In conclusion, while the inclusion of Life Studies and Science courses in the same academic year may provide positive contributions to the teaching and learning process, it is necessary to support teachers in this regard, ensure stronger coordination between curricula, and develop materials and guiding documents that facilitate the integration of the two courses. Based on the findings, various recommendations were offered for practitioners and curriculum developers.