Gıda kontrolü hizmetlerinin yasal ve yürürlükteki durumu İzmir örneği
The Legal and the defacto condition of food control services: As an example in İzmir
  1. Tez No: 96639
  2. Yazar: SEVİL KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FETHİ DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Food Engineering, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gıda mevzuatı, gıda kontrolü, gıda kontrolünde mevzuat esasları, gıda kontrolünde uygulamalar, Rules and regulations of food, food control, the foundations of rules and regulations of food control, practices in food control
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
m ÖZET GIDA KONTROLÜ HİZMETLERİNİN YASAL VE YÜRÜRLÜKTEKİ DURUMU: İZMİR ÖRNEĞİ KOÇ, Sevil Yüksek Lisans Tezi, Çevre Bilimleri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Fethi DOĞAN Eylül 2000, 76 sayfa Bu çalışmada ülkemizde gıda kontrolü hizmetlerinin yasal ve yürürlükteki durumu ile gerçekleştirilen uygulamalar, İzmir ili örneğinde ele alınmıştır. Birinci bölümde, Cumhuriyetin kuruluşundan 1995 yılına kadar olan dönemde, gıda kontrolüne ilişkin tüm yasal düzenlemeler ile temel kavramların tanımlan verilmiştir. İkinci bölümde, 1995 yılında girilen yeni süreçle birlikte yeniden düzenlenen gıda mevzuatı ve bu çerçevede uygulamaya başlanan tüm kanun, tüzük, yönetmelik, tebliğ v.b. incelenmiş, gelişmiş ülkeler ve Avrupa Birliği' ndeki gıda kontrol uygulamaları sunulmuştur. İzmir ilinde gıda kontrolü ile görevli bulunan Tarım İl Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü ve Belediye' nin Gıda Kontrol Şube'lerinden alman veriler kullanılmış, bu üç kurumun denetleme faaliyetleri, yıllara göre karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak, 1995 yılına kadar olan mevcut mevzuatla, 1995 sonrası gelişen yeni gıda mevzuatının tartışması ve yorumu yapılarak,bütün bunların halk sağlığı hizmetlerine katkısı irdelenmiştir. Yeni gıda mevzuatının uygulamada yarattığı aksaklıkların nedenleri incelenerek, önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE LEGAL AND THE DEFACTO CONDITION OF FOOD CONTROL SERVICES: AS AN EXAMPLE IN IZMIR KOÇ, Sevil MSc in Environmental Science Supervisor: Prof.Dr. Fethi DO?AN September 2000, 76 pages In this study, the legal and the defacto condition of food, control services associated with the applications carried out focusing on Izmir as an example were assessed. In the first part, all the administraitonal reorganizations regarding to the period starting from the foundation of the Turkish Republic until 1995 and the definitions for the basic concepts given. In the second part, rules and regulations related to reorganized food within the period starting from 1995 and; laws, charters, governing status and announcement, etc. were explored; and the food control stati of the developed and European Union countries were presented. Data obtained from the City Agriculture Department, Health Department and the Food Control Branch Offices of the Municipality were used; the monitoring reports of these departments were compared year by year. In conclusion,._ discussing and interpreting the current administration in practice prior to 1995 and the one after 1995 and the contribution of these on public health services were considered. The couses for the problems related to the new rules and regulations were examined and suggestions were made.