Evaluation of the role of 'PCED1B-AS1/miR-433-3p/MS4A6A' in tumorigenesis and GBM progression
Tümör oluşumu ve GBM progresyonunda PCED1B-AS1/miR-433-3p/MS4A6A rolünün değerlendirilmesi
  1. Tez No: 966507
  2. Yazar: SARA MOGHADDAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TİMUÇİN AVŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Glioblastoma, ceRNA, MS4A6A, PCED1B-AS1, hsa-miR-433-3p, Glioblastoma, ceRNA, MS4A6A, PCED1B-AS1, hsa-miR-433-3p
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sinirbilim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Glioblastoma multiforme (GBM) yetişkinlerde görülen en agresif beyin tümörüdür. Tıbbi müdahalelerdeki ilerlemelere rağmen, ortalama sağkalım süresi yaklaşık 15 ayda kalmaya devam etmektedir; bu durum büyük olasılıkla GBM patogenezinde yer alan moleküler mekanizmaların derinlemesine anlaşılamamasından kaynaklanmaktadır. 2011 yılında, kodlamayan RNA'ların başlıklı bir kuram ortaya atılmıştır. Bu kurama göre, dairesel RNA'lar, uzun kodlamayan RNA'lar ceRNA, miRNA süngerleri gibi davranarak endojen miRNA'ların hedef mRNA'lara bağlanabilirliğini düzenlemektedir. MS4A6A'nın tümörle ilişkili makrofaj (TAM) popülasyonlarında yüksek düzeyde eksprese edildiği bildirilmiştir ve gliomalardaki aşırı ekspresyonu, glioma immün mikro çevresinde (GIME) makrofaj infiltrasyonunu artırarak immün supresyona yol açabilir. PCED1BAS1 miRNA'nin düzensizliği, MS4A6A regülasyonunu bozarak GBM patogenezinde önemli roller oynadığı bildirilmektedir. PCED1B-AS1/miR433-3p/MS4A6A ekseninin GBM gelişimi ve hücre invazyonu üzerindeki kritik rolünün anlaşılması, hedefe yönelik yönelik tedaviler için yeni olanaklar ortaya koyabilir. Bu çalışmada, susturucu PCED1B-AS1 ve hsa-mir-433-3p-mimikleri LN18 ve HUVEC hücre hatlarına transfekte edilmiştir. Scratch testi kullanılarak, MS4A6A'nın dolaylı yoldan GBM hücrelerinin invazyon yeteneği üzerindeki inhibisyonu in vitro ortamda değerlendirilmiştir. Bu çalışmanın bulguları, incelenen eksenin MS4A6A, GBM tümörogenezi ve ilerlemesiyle güçlü bir bağlanma ilişkisi kurduğunu, immün supresyonu azaltarak MS4A6A ekspresyonunu etkili şekilde düzenleyebildiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Glioblastoma multiforme is the most aggressive type of brain tumors in adults. Despite the development of medical interventions, the median survival rate has remained around 15 months, probably due to the lack of deep understanding of the molecular mechanisms involved in pathogenesis of GBM. In 2011, a theory for how ncRNAs function was proposed under the title of“Competing endogenous RNA”, indicating circular RNAs, long-noncoding RNAs, and pseudogenes act as microRNA sponges and control the availability of endogenous miRNAs to bind to their target mRNAs. MS4A6A was reported to be highly expressed in TAM populations and its overexpression in glioma may promote the level of macrophage infiltration in the GIME, leading to immunosuppression. PCED1B-AS1 and miR-433-3p dysregulation are reported to play essential role in GBM pathogenesis, through dysregulation of MS4A6A. Understanding the critical role of ''PCED1B-AS1/miR-433-3p/MS4A6A'' axis in controlling GBM and cell invasion, might unveil new avenues for targeted therapy. First, silencer-PCED1B-AS1 and hsa-miR-433-3p-mimic were transfected into LN18 and Huvec cell lines. Scratch assay was used to demonstrate the indirect inhibition of MS4A6A on the invasion ability of GBM cells in vitro. The results of this study show that the selected axis has a strong binding relationship with MS4A6A, GBM tumorigenesis and progression, can efficiently regulate its expression, by decreasing immunosuppression.