Makula delikli olgularda farklı vitreoretinal cerrahi ve kromovitrektomi tekniklerinin merkezi retina duyarlığında yaptığı değişikliklerin karşılaştırılması
Comparison of changes in central retinal sensitivity caused by different vitreoretinal surgery and chromovitrectomy techniques in cases with macular hole
- Tez No: 966533
- Danışmanlar: PROF. DR. KENAN SÖNMEZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fizyopatoloji, Göz Hastalıkları, Physiopathology, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Makula deliği (MD), mikroperimetri, Brilliant mavisi G (BBG), triamsinolon asetonid (TA), konvansiyonel ILM Peeling, temporal inverted ILM flep, Macular hole (MH), microperimetry, Brilliant blue G (BBG), triamcinolone asetonide (TA), conventional ILM Peeling, temporal inverted ILM flap
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Bu prospektif, randomize klinik çalışmanın amacı, anatomik olarak kapanmış idiopatik makula deliği (MD) olgularında brilliant mavisi G (BBG) ve triamsinolon asetonid (TA) kullanımının postoperatif foveal mikroyapısal iyileşme, retinal fonksiyon ve en iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EİDGK) üzerine etkilerini, spektral domain optik koherens tomografi (SD-OKT) ve mikroperimetri kullanılarak; konvansiyonel internal limitan membran (ILM) soyulması ve temporal inverted flep tekniği altında karşılaştırmaktır. Yöntem: Aralık 2023–Aralık 2024 arasında 52 hastanın 52 gözü çalışmaya dâhil edildi. Cerrahiler tek cerrah tarafından, 25G pars plana vitrektomi ile gerçekleştirildi. Hastalar randomize olarak BBG veya TA kullanılan gruplara ayrıldı. Her grup ayrıca konvansiyonel ILM soyulması ve temporal inverted flep alt gruplarına bölündü. Tüm hastalarda preoperatif ve postoperatif 3. ve 6. aylarda EİDGK, SD-OKT ve mikroperimetri ile değerlendirme yapıldı. Birincil sonlanım ölçütleri EİDGK, 4° ve 8° retinal duyarlılık ile dış limitan membran (DLM) ve elipsoid zon (EZ) bütünlüğü idi. Bulgular: Analize, anatomik olarak başarıyla kapanmış makula deliği bulunan ve 24'ü TA grubunda, 22'si ise BBG grubunda yer alan toplam 46 hastanın 46 gözü dahil edildi. TA ve BBG grupları arasında başlangıç demografik özellikleri ve klinik özellikleri benzer bulundu (tüm p > 0.05). Her iki grupta da cerrahi sonrası EİDGK ve retinal duyarlılıkta anlamlı iyileşme izlendi (sırasıyla, p 0.05). Alt grup analizinde, temporal inverted flep tekniği ile opere edilen olgularda TA grubunun postoperatif retinal duyarlılık değerlerinin 4° GA'da BBG grubuna kıyasla anlamlı derecede yüksek saptandı (10.0 dB ve 6.4 dB; p = 0.046). Bununla birlikte, 8° GA'da TA grubunda retinal duyarlılık değerleri daha yüksek olma eğiliminde olmakla birlikte, bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p = 0.060). Çok değişkenli analizde, postoperatif ≤0.3 logMAR düzeyinde EİDGK'ye ulaşmada en güçlü bağımsız prognostik faktörler intakt EZ varlığı (Odds Oranı (OR): 4.80; %95 Güven Aralığı: 1.09–21.2; p = 0.038) ve küçük makula deliği taban çapı (≤900 µm; OR: 9.49; %95 Güven Aralığı: 1.46–61.6; p = 0.018) olarak saptandı. Sonuç: İdiopatik MD Her iki ajan da erken postoperatif dönemde benzer anatomik ve fonksiyonel iyileşme sağlasa da TA özellikle temporal inverted flep tekniği ile uygulandığında fovea merkezli fonksiyonel iyileşme açısından daha üstün sonuçlar sağladığı görülmüştür. TA grubunda saptanan daha yüksek retinal duyarlılık ve görme artışına yönelik eğilim, ajanın anti-inflamatuar ve nöroprotektif özellikleri ile ilişkili olabilir. Bu bulgular, boya seçiminin yalnızca ILM görselleştirilmesini kolaylaştırmakla sınırlı kalmayıp tercih edilecek cerrahi yaklaşımlara göre fonksiyonel iyileşmeyi de etkileyebileceğini düşündürmektedir. Bu sonuçların doğrulanması için daha geniş örneklemli, çok merkezli ve uzun süreli takip çalışmalarına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: The aim of this prospective, randomized clinical study is to to compare the effects of brilliant blue G (BBG) and triamcinolone acetonide (TA) on postoperative foveal microstructural restoration, retinal function, and best-corrected visual acuity (BCVA) in anatomically closed idiopathic macular holes (MH), using spectral domain optical coherence tomography (SD-OKT) and microperimetry, under two internal limiting membrane (ILM) peeling techniques: conventional peeling and the temporal inverted flap technique. Methods: Fifty-two eyes of 52 patients operated between December 2023 and December 2024 were included. All surgeries were performed by a single surgeon using 25-gauge pars plana vitrectomy. Patients were randomly assigned to either the BBG group (Brilliant Blue G–assisted ILM peeling) or the TA group (Triamcinolone Acetonide–assisted ILM peeling). Each group was further subdivided according to the surgical technique into conventional ILM peeling and temporal inverted ILM flap subgroups. All patients underwent preoperative as well as postoperative evaluations at 3 and 6 months, including BCVA, spectral-domain optical coherence tomography (SD-OCT), and microperimetry. The primary outcome measures were BCVA, retinal sensitivity at 4° and 8°, and the integrity of the external limiting membrane (ELM) and ellipsoid zone (EZ). Results: A total of 46 eyes from 46 patients with anatomically successfully closed macular holes were included in the analysis (24 in the TA group and 22 in the BBG group). Baseline demographic and clinical characteristics, as well as macular hole morphology, were comparable between the two groups (all p >0.05). Both groups demonstrated significant postoperative improvements in BCVA and retinal sensitivity (p 0.05). In the subgroup analysis, patients who underwent the temporal inverted flap technique in the TA group exhibited significantly higher postoperative retinal sensitivity in the central 4° VF compared with the BBG group (10.0 dB vs. 6.4 dB; p = 0.046). In the 8° VF, retinal sensitivity values were also tend to be higher in the TA group; however, this difference did not reach statistical significance (p = 0.06). Multivariate logistic regression analysis identified the presence of an intact EZ (OR: 4.80; 95% CI: 1.09–21.2; p = 0.038) and a smaller basal macular hole diameter (≤900 µm; OR: 9.49; 95% CI: 1.46–61.6; p = 0.018) as the strongest independent predictors for achieving postoperative BCVA ≤0.3 logMAR. Conclusion: Although both TA and BBG provided comparable anatomical and functional improvements in the early postoperative period, TA demonstrated a distinct advantage in long-term fovea-centered retinal function, particularly when combined with the inverted ILM flap technique. Higher retinal sensitivity scores and a clinically meaningful trend toward better visual acuity in the TA group may reflect its anti-inflammatory and neuroprotective properties. These findings highlight that the choice of staining agent may interact with surgical technique to influence not only anatomical closure but also functional recovery. Therefore, the selection of staining agents in macular hole surgery should be made with consideration of both anatomical integrity and long-term visual function. Further large-scale, multicenter studies with extended follow-up are warranted to validate these observations and guide optimal surgical planning.