İnme sonrası üst ekstremite motor iyileşmesinde ayna terapinin ve el robotu ayna modunun etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness of mirror therapy and mirror mode of a hand robot in upper extremity motor recovery after stroke
- Tez No: 966640
- Danışmanlar: PROF. DR. ELA TARAKCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: İnme rehabilitasyonu, robotik rehabilitasyon, ayna terapi, üst ekstremite motor iyileşmesi, yumuşak robotik eldiven, Stroke rehabilitation, robotic rehabilitation, mirror therapy, upper extremity motor recovery, soft robotic glove
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nörolojik Fizyoterapi-Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Çalışmamızın amacı, inme sonrası üst ekstremite motor iyileşmesini desteklemek üzere ayna terapi ile el robotunun ayna modunun etkinliğini karşılaştırmaktır. Subakut dönemde ve üst ekstremitede şiddetli motor kaybı bulunan 30 inmeli birey, rastgele olarak iki gruba ayrıldı: Grup I – El Robotu Grubu (n=15) ve Grup II – Ayna Terapi Grubu (n=15). Her iki gruba, 6 hafta boyunca haftada beş gün, günde 30 dakika ve buna ek olarak her gün 60 dakikalık konvansiyonel fizyoterapi seansı uygulandı. Motor fonksiyon, Fugl-Meyer Üst Ekstremite Motor Alt Ölçeği (FM-ÜEmotor) ile değerlendirilirken, motor beceri Kutu Blok Testi (KBT), Wolf Motor Fonksiyon Testi (WMFT) ve Kol Eylem Araştırma Testi (ARAT) ile değerlendirildi. Gruplar arasında başlangıç ölçümlerinde istatistiksel anlamlı fark bulunmamaktaydı. Grup I tedaviye, inme sonrası ortalama 12,13 ± 17,98 gün, Grup II ise ortalama 18,29 ± 14,92 gün sonra başladı. Her iki grupta da tüm değerlendirme ölçeklerinde tedavi öncesi ve sonrası arasında anlamlı iyileşme gözlendi. Gruplar karşılaştırıldığında, El Robotu Grubu lehine FMD-ÜE Motor (p=0,002; r=0,57), ARAT (p=0,001; r=0,61) ve WMFT (p=0,019; r=0,42) skorlarında istatistiksel olarak anlamlı farklar ve büyük-orta düzeyde etki büyüklükleri hesaplandı. Öte yandan, KBT ve FMD-ÜE Duyu alt ölçeği sonuçları açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı (sırasıyla p=0,569; p=0,717). Değerlendirme ölçeklerinin minimal klinik anlamlı değişim (MKAD) değerlerine göre yapılan analizde, yalnızca El Robotu Grubu'nda FMD-ÜE Motor ölçeğinde orta düzeyde etki büyüklüğüne sahip anlamlı bir motor iyileşme elde edildi (p=0,025; Cramer's V=0,47). Elde edilen bulgular, konvansiyonel rehabilitasyon programlarına el robotu destekli ayna terapi gibi kombine yaklaşımların entegre edilmesinin inme sonrası üst ekstremitede motor iyileşmeyi desteklemek için etkili olduğunu göstermektedir. 6 haftalık terapi süreci, El Robotu Grubu'nda motor fonksiyonda klinik olarak anlamlı bir gelişme sağlarken; her iki grupta da aktivite düzeyindeki motor iyileşme açısından belirgin bir fark ortaya koymamaktadır. Haziran 2025 , 102 sayfa.
Özet (Çeviri)
The aim of our study was to compare the effectiveness of mirror therapy and the mirror mode of a hand robot (soft robotic glove) as therapeutic interventions for improving upper extremity motor function after stroke. Thirty subacute stroke patients with severe motor deficits were randomly assigned to two groups: Group I – Hand Robot Group (n=15) and Group II – Mirror Therapy Group (n=15). Both groups received therapy sessions for 6 weeks, 5 days per week, 30 minutes per day, in addition to 60 minutes of conventional physiotherapy each day. Motor function was assessed using the Fugl-Meyer Assessment Upper Extremity Motor Subscale (FMA-UE Motor), while motor skills were assessed using the Box and Block Test (BBT), the Wolf Motor Function Test (WMFT), and the Action Research Arm Test (ARAT). No statistically significant difference was found between the groups at baseline. Group I began treatment at a mean of 12.13 ± 17.98 days post-stroke, while Group II started at 18.29 ± 14.92 days. Both groups demonstrated significant improvements in all outcome measures after the intervention. Between-Group comparisons revealed statistically significant differences in favor of the Hand Robot Group in FMA-UE Motor (p=0.002; r=0.57), ARAT (p=0.001; r=0.61), and WMFT (p=0.019; r=0.42), with medium-to-large effect sizes. However, no significant differences were found between groups in BBT and FMA-UE Sensory subscale scores (p=0.569 and p=0.717, respectively). After dichotomizing the outcome scores based on the Minimal Clinically Important Difference (MCID) thresholds of the scales with established MCID values (FMA-UE Motor, WMFT, and ARAT), a statistically significant motor improvement with a medium effect size was observed only in the Hand Robot Group for the FMA-UE Motor score (p=0.025, Cramer's V=0.47). These findings indicate that integrating combined approaches, such as mirror therapy principles combined with a hand robot, with conventional rehabilitation program is effective in promoting upper extremity motor function recovery after stroke. While the six-week therapy period resulted in clinically significant improvements in motor function in the Hand Robot Group, no significant differences were observed between the groups in terms of motor improvement at the activity level. June 2025, 102 pages.