Trigeminal nevralji ve hemifasiyal spazm olgularında jelatin sünger ile mikrovaskuler dekompresyon tekniğinin incelenmesi
Evaluation of the microvascular decompression technique using gelatin sponge in cases of trigeminal neuralgia and hemifacial spasm
- Tez No: 966646
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA SAKAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Trigeminal nevralji, Hemifasiyal spazm, Mikrovasküler dekompresyon, Spongostan, Teflon, Trigeminal neuralgia, Hemifacial spasm, Microvascular decompression, Spongostan, Teflon
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET Trigeminal nevralji ve hemifasiyal spazm, nörovasküler çatışma sonucu ortaya çıkan en sık iki klinik durumdur. Trigeminal nevralji; yüzün bir veya birden fazla dalında saniyeler süren, elektrik çarpması niteliğinde ve tetikleyicilerle artabilen şiddetli ağrı ataklarıyla karakterizedir. Hemifasiyal spazm ise yüz kaslarında istemsiz ve ilerleyici kasılmalarla seyreder. Medikal tedaviye dirençli olgularda kalıcı çözüm temasın cerrahi olarak ortadan kaldırılmasıyla sağlanır. Mikrovasküler dekompresyonda damar ile sinir arasına çoğunlukla Teflon yerleştirilir; ancak granülom gelişme riski bulunmaktadır. Bu nedenle daha biyouyumlu materyallerden biri olan Spongostan alternatif olarak gündeme gelmiştir. Bu çalışma, Teflon ve Spongostan materyallerinin klinik sonuçlarını karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Tek merkezde, 2013–2023 yılları arasında ameliyat edilen 60 trigeminal nevralji, 23'ü hemifasiyal spazm tanılı hastanın verileri retrospektif olarak incelenmiştir. Başarı oranları Barrow Nöroloji Enstitüsü Ağrı Şiddeti Ölçeği ve Hemifasiyal Spazm Cerrahi Gradleme Skalası ile değerlendirilmiştir. Nükssüz sağkalım Kaplan–Meier yöntemi ve log-rank testi ile analiz edilmiştir. Trigeminal nevraljide erken dönemde materyaller arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p = 0,095). İkinci yıl sonunda Spongostan grubunda başarısızlık oranı daha düşük bulunmuştur (p = 0,017). Uzun dönem takipte nüks oranları benzer olup, nükssüz sağkalım eğrileri arasında anlamlı farklılık saptanmamıştır (log-rank p = 0,622). Hemifasiyal spazm olgularında izlem süresince başarı açısından anlamlı fark gözlenmemiştir. Teflon grubunda iki granülom gelişimi rapor edilmiştir. Sonuç olarak Spongostan, granülom gelişmemesi ve ikinci yılda daha düşük nüks oranı ile biyouyumlu bir alternatif olarak öne çıkmaktadır. Bulguların kesinleşmesi için daha geniş örneklemli, prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Trigeminal neuralgia and hemifacial spasm represent the two most frequent clinical manifestations of neurovascular conflict. Trigeminal neuralgia is defined by paroxysmal, electric shock–like facial pain episodes lasting seconds, frequently triggered by innocuous stimuli, whereas hemifacial spasm is characterized by progressive, involuntary contractions of the facial musculature. For medically refractory cases, microvascular decompression remains the gold standard treatment, typically achieved by interposing Teflon between the offending vessel and the nerve root. However, the risk of foreign-body reaction and granuloma formation associated with Teflon has prompted the exploration of alternative materials. Spongostan, a resorbable and biocompatible hemostatic agent, has emerged as a potential substitute. This retrospective single-center study analyzed the clinical outcomes of 83 patients (60 with trigeminal neuralgia, 23 with hemifacial spasm) who underwent microvascular decompression between 2013 and 2023. Clinical success was evaluated using the Barrow Neurological Institute Pain Intensity Scale and the Hemifacial Spasm Surgical Grading Scale, while recurrence-free survival was assessed by Kaplan–Meier analysis with log-rank testing. In trigeminal neuralgia, early outcomes did not differ significantly between the two materials (p = 0.095). At two years, Spongostan demonstrated a lower treatment failure rate (p = 0.017). In long-term follow-up, recurrence rates were comparable, with no significant differences in recurrence-free survival (log-rank p = 0.622). No significant differences were observed among hemifacial spasm patients. Notably, two granulomas occurred exclusively in the Teflon group. In conclusion, Spongostan appears to be a safe and biocompatible alternative to Teflon in microvascular decompression, with advantages of reduced recurrence at two years and absence of granuloma formation. Validation through larger, prospective, randomized studies is warranted.