Perianal fistül tanısıyla opere edilen hastalarda yara yerinde kollajen kullanımının iyileşme ve rekürrens oranına olan etkileri
- Tez No: 966647
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET OKTAY YİRMİBEŞOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Anal fistül, kollajen, fistülotomi, mukozal flep, yara iyileşmesi, rekürrens, Anal fistula, collagen, fistulotomy, mucosal flap, wound healing, recurrence
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Bu çalışma, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda, primer anal fistül tedavisinde uygulanan fistülotomi ve mukozal ilerletme flebinde kollajen uygulamasının yara yeri iyileşmesi ve rekürrens oranlarına olan etkilerini değerlendirmek amacıyla retrospektif olarak planlanmıştır. Çalışmaya, 2023-2024 yılları arasında kliniğimizde, daha önce cerrahi tedavi uygulanmamış hasta popülasyonunda, anal fistül nedeniyle cerrahi tedavi uygulanan toplam 100 hasta dahil edilmiştir. Hastalar; kontrol grubu (n=50), yalnızca fistülotomi + mukozal ilerletme flebi uygulananlar ile kollajen grubu (n=50), fistülotomi + mukozal ilerletme flebi + kollajen uygulaması yapılanlar olarak iki gruba ayrılmıştır. Postoperatif değerlendirmelerde, 2. ayda akıntı oranı kollajen grubunda anlamlı şekilde daha düşük bulunmuştur (%32 vs. %56, p=0,027). 12. ay sonuçlarında ise akıntı oranı ve tekrar cerrahi ihtiyacı kollajen grubunda düşük seyretmekle birlikte, bu fark istatistiksel anlamlılığa ulaşmamıştır (p=0,091). Diğer parametreler olan ağrı, kaşıntı, kızarıklık, anal inkontinans, anal stenoz ve yara yeri açıklığı açısından iki grup arasında anlamlı bir fark tespit edilmemiştir. Bu bulgular, fistülotomi + mukozal ilerletme flebi + kollajen uygulamasının, anal fistül tedavisinde akıntı oranını azaltma ve rekürrens riskini düşürme potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir. Ancak, bu yöntemin etkinliğinin daha güçlü bir şekilde ortaya konabilmesi için daha geniş örneklemli, prospektif ve randomize kontrollü çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This retrospective study aimed to evaluate the impact of fistulotomy + mucosal advancement flap + collagen application on the healing process and recurrence rates in the treatment of cryptoglandular primary anal fistula. A total of 100 patients who underwent surgical treatment for anal fistula at the Department of General Surgery, Kocaeli University Faculty of Medicine, between 2023 and 2024 were included in the study. The patients were divided into two groups: the control group (n=50), who underwent fistulotomy with mucosal advancement flap alone, and the collagen group (n=50), who received additional collagen application. Patients were evaluated on postoperative day 14, month 2, month 6, and month 12 for pain, discharge, itching, erythema, anal incontinence, anal stenosis, wound dehiscence, and the need for reoperation. The results showed that the discharge rate at month 2 was significantly lower in the collagen group (32% vs. 56%, p=0.027). Although the discharge rate and need for reoperation at month 12 were lower in the collagen group, these differences did not reach statistical significance (p=0.091). No significant differences were observed between the groups regarding other parameters, including pain, itching, erythema, anal incontinence, anal stenosis, and wound dehiscence. These findings suggest that collagen application in addition to fistulotomy + mucosal advancement flap has the potential to reduce discharge rates and recurrence risk in anal fistula treatment. However, larger, prospective, randomized controlled studies are required to confirm its efficacy.