Sosyal medyanın aile içi iletişime etkisi
The impact of social media on intra-family communicationmaster's thesis
- Tez No: 966645
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİROL BÜYÜKDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Aile içi İletişim, Çocuk Gelişim, Social Media, Intra-Family Communication, Child Development
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: KTO Karatay Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Sosyal Medyanın Aile İçi İletişime Etkisi Yüksek Lisans Tezi Konya, 2025 Problem: Sosyal medyanın günlük yaşamda yaygınlaşması, aile içi iletişim üzerinde hem olumlu hem de olumsuz etkiler yaratmaktadır. Bu durum, aile bireyleri arasındaki etkileşim biçimlerini dönüştürmekte ve aile dinamiklerini yeniden şekillendirmektedir. Amaç: Araştırmanın temel amacı, sosyal medya kullanımının aile içi iletişim üzerindeki etkilerini çok boyutlu bir bakış açısıyla incelemek ve bu etkilerin aile yapısına olan yansımalarını değerlendirmektir. Yöntem: Çalışmada nicel araştırma yöntemi benimsenmiştir. İlişkisel tarama modeli kullanılarak sosyal medya kullanımı ile aile içi iletişim arasındaki ilişkiler analiz edilmiştir. Veriler, çevrim içi anket yoluyla toplanmıştır. Evren ve Örneklem: Araştırmanın evrenini Konya ilinde yaşayan ve aktif sosyal medya kullanan aileler oluşturmaktadır. Örneklem, kolayda örnekleme yöntemiyle belirlenmiş olup, toplam 388 aile çalışmaya katılmıştır. İstatistiki Teknikler: Toplanan veriler SPSS 25.0 programında analiz edilmiştir. Katılımcılara“Sosyal Medya Kullanımının Aile İçi İletişime Etkisi”ölçeği uygulanmış ve veriler çeşitli istatistiksel analizlerle değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırmada elde edilen bulgular, sosyal medya kullanımının aile içi iletişim üzerinde hem olumlu hem de olumsuz etkiler yarattığını ortaya koymuştur. Katılımcıların büyük bir kısmı, sosyal medyanın aile bireyleriyle iletişimi kolaylaştırdığını ve özellikle uzak mesafelerdeki yakınlarla bağlantı kurmayı sağladığını ifade etmiştir. Ancak buna karşın, sosyal medya kullanımının yüz yüze iletişimi azalttığı, aile bireylerinin birlikte geçirdiği kaliteli zamanı sınırladığı ve zaman zaman iletişim kopukluklarına yol açtığı da belirtilmiştir. Kadın katılımcılar, sosyal medya aracılığıyla kurulan iletişimi daha gerçekçi, samimi ve etkili bulurken; erkek katılımcılar bu iletişimi daha çok bilgi edinme ve gündemi takip etme aracı olarak değerlendirmiştir. Çalışan bireylerin sosyal medya üzerinden kurulan iletişime daha fazla önem verdiği ve bu mecraları iş yaşamı ile özel yaşam arasında bir denge aracı olarak kullandıkları görülmüştür. Öneri: Araştırma sonuçlarına dayanarak, aile danışmanlık hizmetlerinde ve evlilik okullarında sosyal medya kullanımının aile içi iletişime etkilerine yönelik bilinçlendirme çalışmaları artırılmalıdır. Ayrıca, farklı yaş gruplarına hitap eden sosyal medya okuryazarlığı eğitimleri geliştirilerek, ailelerin birlikte geçirdikleri zamanlarda sosyal medya kullanımını sınırlayan ortak kurallar oluşturmaları teşvik edilmelidir.
Özet (Çeviri)
The Impact of Social Media on Intra-Family Communication Master's Thesis Konya, 2025 Problem: The widespread use of social media in daily life has created both positive and negative effects on intra-family communication. This situation has transformed the forms of interaction among family members and has reshaped family dynamics. Purpose: The main purpose of this research is to examine the effects of social media use on intra-family communication from a multidimensional perspective and to evaluate the reflections of these effects on family structure. Method: In the study, a quantitative research method was adopted. The relational survey model was used to analyze the relationships between social media use and intra-family communication. Data were collected through an online questionnaire. Population and Sample: The research population consisted of families living in Konya province who actively use social media. The sample was determined using the convenience sampling method, and a total of 388 families participated in the study. Statistical Techniques: The collected data were analyzed using SPSS 25.0 software. The“Impact of Social Media Use on Intra-Family Communication”scale was applied to participants, and the data were evaluated through various statistical analyses. Findings: The findings revealed that social media use has both positive and negative effects on intra-family communication. A large proportion of participants stated that social media facilitates communication with family members and enables them to stay connected with distant relatives. However, it was also noted that social media decreases face-to-face communication, limits the quality time spent together, and occasionally leads to communication breakdowns. Female participants perceived communication via social media as more realistic, sincere, and effective, whereas male participants regarded it mainly as a tool for obtaining information and following current developments. It was observed that working individuals attach greater importance to communication established through social media and use these platforms as a means to balance work and private life. Recommendation: Based on the results of the research, it is recommended that awareness activities on the effects of social media use on intra-family communication should be increased within family counseling services and marriage schools. Additionally, it is important to develop social media literacy training programs tailored to different age groups and to encourage families to establish common rules that limit social media use during shared family time.