Arap edebiyatında tıp konulu manzumeler
Medical-themed poems in Arabic literature
- Tez No: 966665
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL TUZCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Arap-İslam Edebiyatı, Abbâsî Dönemi, Tıp Bilimi, Urcûze, Hekim, Arab-Islamic Literature, Abbasid Period, Medical Science, Urjûza, Physician
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 217
Özet
Arap-İslam edebiyatının Altın Çağı olarak da bilinen 'Abbâsîler Dönemi yalnızca edebiyatın değil bilimsel çalışmaların da öne çıktığı bir dönem olmuştur. 'Abbâsî halifeleri edebiyata olduğu kadar bilime de önem vermişlerdir. Dil, fıkıh, tefsir, matematik, astronomi, tarih, tıp gibi alanlar başta olmak üzere hem İslami bilimler hem de pozitif bilimler alanında çok fazla çalışmalar gerçekleşmiştir. Buḫtîşû' ailesi, Yûḥannâ b. Mâseveyh, (ö. 152/769), Ḥuneyn b. İsḥâḳ (ö. 260/873), İsḥâḳ b. Ḥuneyn (ö. 298/910) gibi Süryânî hekimlerin tercümeleriyle Arap-İslam edebiyatına giren çeşitli eserlerin ve bu eserler üzerine yapılan çalışmaların tıp bilimi alanındaki etkisi büyük olmuştur. Pozitif bilimler ele alındığında öne çıkan bilimlerden bir tanesi de tıp bilimidir. Arap-İslam dünyasında Câlînûs ve Hipokrat gibi Yunanlı hekimlerin ve İslamiyetin gelişinden sonra ortaya çıkan Ṭıbbu'n-Nebevî'nin Arap-İslam dünyasındaki hekimler arasında önemli bir rol oynadığı görülmektedir. 'Abbâsîler Dönemi pek çok yönden zengin bir dönem olmuş ve bu dönemde pek çok hekim yetişmiştir. Bu hekimler 'Abbâsî halifelerine hizmet etmiş, hastaneler kurulmasında yardım etmiş ve tıbbi alanda çeşitli eserler telif etmişlerdir. 'Abbâsîler Döneminde akılda kolay kalması, kolay ezberlenmesi ve kolay kafiye uydurulması sebebiyle manzume olarak yazılmış eserlerde urcûze olarak adlandırılan recez formu kullanılmıştır. Didaktik olarak yazılmış bilimsel şiirlerde tercih edilen urcûzeler bu manzumelerin önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Tıp bilimini, sağlığı muhafaza etmek ve kaybedilen sağlığı geri kazandırmak olarak gören hekimler bu alanda hem manzum hem de manzume olarak pek çok eser telif etmişlerdir. Ebû Bekr er-Râzî (ö. 313/925), İbn 'Abd Rabbih (ö. 328/940), Sinân b. Sâbit (ö. 331/943), İbn Sînâ (ö. 428/1037), Ebu'r-Reyḥân el-Bîrûnî (ö. 453/1061), İbn Ṭufeyl (ö. 581/1185) Sedîdu'd-Dîn İbn Raḳîḳa (ö.635/1238) gibi hekimler bu dönemde tıp bilimi alanında eser telif etmiş isimlerden bazılarıdır. Özellikle Ebû Bekr er-Râzî, İbn 'Abd Rabbih, İbn Sînâ, İbn Ṭufeyl, Sedîdu'd-Dîn İbn Raḳîḳa gibi hekimler urcûze olarak pek çok manzume kaleme almışlar ve manzumeleri Urcûze fi'ṭ-Ṭıbb, Urcûze fî Tedbîri'ṣ-Ṣıḥḥa, Urcûze fi'l-Fasḍ gibi başlıklarla isimlendirmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The 'Abbâsîd Period, also known as the Golden Age of Arab-Islamic literature, was not only a flourishing era for literary activity but also for scientific advancement. The 'Abbâsîd caliphs valued science as much as they did literature, and this support led to significant developments across various disciplines. Works were carried out in the field of both Islamic sciences and pozitive sciences, especially language, fıqh, tafseer, math, astronomi, history, medicine. The translations carried out by Syriac physicians such as Buḫtîshû' family, Yuḥannâ b. Mâseveyh (ö. 152/769), Ḥuneyn b. Isḥâḳ (ö. 260/873), Isḥâḳ b. Ḥuneyn (ö. 298/910) played a crucial role in introducing major works into Arab-Islamic literature. These translated texts and the commentaries and studies based on them had a profound impact on the development of medical science in the Islamic world. When positive sciences are considered, medical science is one of the prominent. In the Arab-Islamic world, the works and teachings of Greek physicians such as Galen and Hippocrates played a significant role, as did Ṭibb al-Nabawî (Prophetic Medicine), which emerged after the advent of Islam. The 'Abbâsîd Period of was rich in many respects, particularly in the field of medicine, during which numerous distinguished physicians were trained. These physicians served the 'Abbâsîd caliphs, contributed to the establishment of hospitals, and authored various works in the field of medicine. During the 'Abbâsîd Period, rajaz form called urjûza was used in didactic poetic works, was commonly employed due to its ease of memorization, simple rhyme scheme, and rhythmic structure. These urjûzas formed a significant portion of scientific poetry written in verse and were especially favored for didactic purposes. Physicians, who viewed the science of medicine as the preservation of health and the restoration of lost health, authored numerous works in both prose and verse within this field. Physicians such as Ebû Bekr er-Râzî (ö. 313/925), Ibn 'Abd Rabbih (ö. 328/940), Sinân b. Sâbit (ö. 331/943), Ibn Sînâ (ö. 428/1037), Ebu'r-Reyḥân el-Bîrûnî (ö. 453/1061), Ibn Ṭufeyl (ö. 581/1185) Sedîdu'd-Dîn Ibn Raḳîḳa (ö.635/1235) were among the prominent scholars who authored significant works in the field of medicine during this period. Especially physicians such as Ebû Bekr er-Râzî, Ibn 'Abd Rabbih, Ibn Sînâ, Ibn Ṭufeyl, Sedîdu'd-Dîn Ibn Raḳîḳa composed numerous didactic poems in the form of urjûza. These poetic compositions were often titled with names such as Urjûza fi'ṭ-Ṭibb, Urjûza fî Tadbîri'ṣ-Ṣıḥḥa, Urjûza fi'l-Fasḍ.