Salgın hastalıklar döneminde kişisel sağlık verilerinin korunması
Protection of personal health data during epidemics
  1. Tez No: 966678
  2. Yazar: İREM ÇERİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEMİLE TURGUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kişisel veri, kişisel sağlık verisi, salgın hastalık, kişisel sağlık verilerinin işlenmesi, kişisel sağlık verilerinin korunması, Personal data, personal health data, epidemic, disease, processing of personal health data, protection of personal health data
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 249
Özet
Günümüzde teknolojide yaşanan gelişmelerle birlikte kişisel veriler kolayca erişilebilir hale gelmiş ve bu durum kişisel verilerin daha etkili bir korumadan yararlanması gerektiğini göstermiştir. Özellikle Covid-19 pandemisiyle mücadele döneminde ilgili kişilere ilişkin kişisel sağlık verileri başta olmak üzere kişisel verilerinin işlenmesi depolanması, analiz edilmesi ve akabinde yurt içine / yurtdışına aktarılmak suretiyle belirli ölçüde kamuyla dahi tek başına paylaşılma olasılığı bulunması verileri işlenen kişiler bakımından risk oluşturur konuma gelmiştir. Bu doğrultuda çalışmamızın temel amacı özellikle Covid-19 pandemisi özelinde salgın hastalıklarla mücadele döneminde ilgili kişiye ilişkin kişisel sağlık verilerinin korunmasının ulusal ve uluslararası mevzuat hükümleri çerçevesinde değerlendirilmesidir. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde salgın hastalık ve kişisel sağlık verilerine ilişkin temel kavramlar irdelenmiş ve kişisel sağlık verilerinin hukuki niteliği tartışılmıştır. İkinci bölümde salgın hastalıklar döneminde kişisel sağlık verilerinin işlenmesi başlığı altında temel kavramlar açıklanmış ve kişisel sağlık verilerinin işlenmesinde benimsenen temel ilkeler, hukuka uygunluk nedenleri, pandemi döneminde işlenen kişisel sağlık verilerinin KVKK kapsamında değerlendirilmesine yer verilmiştir. Son bölümümüzde ise kişisel sağlık verilerinin işlenmesi durumunda ilgili kişinin sahip olduğu haklar ve veri sorumlusunun yükümlülükleri değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the advancements in technology today, personel data has become easily accessible and this situation has shown that personel data needs more effective protection. Especially during the fight against the Covid-19 pandemic, the possibility of processing, storing, analyzing and subsequently sharing personel data, particularly personel health data related to individuals, even with the public to a certain extent through domestic and international transfers, has become a risk for data subjects. Accordingly, the main purpose of our study is to evaluate the protection of personal health data related to indiviuals, particularly in the context of the Covid-19 pandemic and during the fight against epidemic diseases, within the framework of the national and international legal provisions. Our study consists of three sections. In the firs section, the basic consepts related to epidemic diseases and personal health data are examined and the legal natüre of the heading“ Processing of Personal Health Data During Epidemic Diseases”fundamental concepts are explained and the basic principles adopted in the processing of personal health data, the legal grounds for processing and the evaluation of personal health data processed during the pandemic within the scope of the Turkish Personal Data Protection Law (KVKK) are included. In our final section, the rights of the data subject in case of processing personal health data and the obligations of the data controller are evaluated.