6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca devre tatil sözleşmeleri
Timeshare contracts according to Comsumer Protection Law no 6502
- Tez No: 966677
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEMİLE TURGUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Devreli tatil sistemleri, devre tatil sözleşmesi, Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun, tüketicinin korunması, Timeshare systems, timeshare contract, Law on Consumer Protection, consumer protection
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Tüketici hukukunda tüketiciye şeyden dönemsel olarak ve zamanla sınırlı şekilde yararlanma sağlayan devreli tatil sistemleri farklı özellikler barındıran birden çok sözleşme türü için kullanmayı uygun gördüğümüz üst başlıktır. Bu üst başlık altında yer alan sözleşmeler açısından yapılan ayrım ise temel olarak sözleşmenin sahibine sağladığı hakkın niteliği ile ortaya çıkmaktadır. Hukukumuzda sahibine ayni hak sağlayan sistem devre mülk hakkı; sahibine nisbi alacak hakkı sağlayan sistem ise devre tatil sözleşmeleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Türk hukukunda tüketici hukuku alanındaki düzenlemeler Avrupa Birliği hukuku esas alınarak düzenlenmiş olup 28.11.2013 Tarihli 28835 Sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun hükümleri de temelini 14.1.2009 tarihli 2008/122/ AT sayılı Devre Tatil, Uzun Süreli Tatil Ürünü, Yeniden Satım ve Değişim Sözleşmelerinin Belirli Yönleri Açısından Tüketicinin Korunması Hakkında Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Birliği Konseyi Yönergesi'nden almaktadır. Gelinen aşamada Türk hukuku ve Avrupa Birliği hukukunda devre tatil sözleşmelerine ilişkin düzenlemelerin tam uyum içerisinde olduğu görülmektedir. Güncel mevzuatımız uyarınca nisbi alacak hakkına dayanan devre tatil sözleşmeleri Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun m 50 uyarınca tüketici ile devre tatile konu mal üzerinde ayni hak sahibi olan sağlayıcı arasında bir yıldan uzun süreli kurulan ve tüketiciye birden fazla dönem içerisinde en az bir gece konaklama imkanı veren sözleşme olarak tanımlanmaktadır. Tez çalışmamızda öncelikle üst başlık olarak kullanmayı uygun gördüğümüz devreli tatil sistemleri ve bu başlık altındaki sözleşme türleri tespit edilecektir. Akabinde sahibine nisbi alacak hakkı sağlayan devre tatil sözleşmeleri, bu sözleşmelerin Avrupa Birliği hukuku ve Türk hukukundaki gelişimi, tanımı, unsurları, taraflara tanınan haklar ve yüklenen borçlar incelenecek; ön bilgilendirme yükümlülüğü, ön ödeme yasağı, cayma hakkı gibi tüketiciyi koruma amacıyla düzenlenen mekanizmalar irdelenecektir.
Özet (Çeviri)
In consumer law, timeshare systems, which provide consumers with the right to benefit from a property periodically and for a limited duration, serve as an umbrella term that we consider appropriate to use for various types of contracts with differing characteristics. The classification of the contracts encompassed by this overarching term is primarily based on the nature of the right conferred upon the contract holder. In Turkish law, the system granting a real right to the holder is referred to as a timeshare ownership right (devre mülk hakkı), whereas the system granting a personal claim is categorized under timeshare contracts (devre tatil sözleşmeleri). In Turkish law, the regulations in the field of consumer law have been shaped in line with European Union law. The provisions of the Consumer Protection Law No. 6502, published in the Official Gazette dated 28 November 2013 and numbered 28835, are based on Directive 2008/122/EC of the European Parliament and of the Council of 14 January 2009 on the protection of consumers in respect of certain aspects of timeshare, long-term holiday product, resale and exchange contracts. At present, it can be observed that Turkish law and European Union law are in full alignment regarding the regulation of timeshare contracts. According to current legislation, a timeshare contract based on a personal claim is defined under Article 50 of the Consumer Protection Law as a contract concluded between the consumer and the provider, who holds a real right over the property subject to the timeshare, for a period exceeding one year and granting the consumer the right to accommodation for at least one overnight stay in more than one period. In this thesis, we will first identify the timeshare systems—which we have chosen to use as an overarching concept—and the types of contracts falling under this category. Subsequently, we will examine timeshare contracts granting a personal claim, their development under European Union law and Turkish law, their definition, elements, the rights granted and obligations imposed on the parties. Furthermore, mechanisms designed to protect consumers—such as the obligation of pre-contractual information, the prohibition of advance payments, and the right of withdrawal—will also be analyzed.