Lateral ayak bileği yaralanması geçirmiş genç basketbolcularda kinezyofobi, stres algısı ve alt ekstremite fonksiyonelliğinin spora dönüş süresi üzerindeki etkisi
The effect of kinesiophobia, perceived stress, and lower extremity functionality on return-to-sport duration in young basketball players with lateral ankle sprains
- Tez No: 966776
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKNUR SARAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Lateral Ayak Bileği Yaralanması, Kinezyofobi, Biodex, Postüral Stabilite, Spora Dönüş Süresi, Ankle, Kinesiophobia, Biodex, Return-to-sport
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmanın amacı, son bir yıl içerisinde lateral ayak bileği yaralanması geçirmiş ve aktif olarak spora geri dönmüş genç basketbolcularda kinezyofobi, algılanan stres düzeyi ve alt ekstremite fonksiyonelliği ile spora dönüş süresi arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Çalışmaya dahil edilme kriterlerine uyan 52 basketbolcu (yaş ortalaması = 21,73 ± 2,32 yıl) değerlendirmeye alınmıştır. Katılımcıların demografik verileri toplandıktan sonra Tampa Kinezyofobi Ölçeği, Alt Ekstremite Fonksiyonellik Ölçeği ve Algılanan Stres Ölçeği üzerinden öz bildirimli değerlendirmeler yapılmış; ardından Biodex Balance System cihazı ile gözler açık ve kapalı koşullarda Postural Stabilite ve Stabilite Limitleri testleri gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler SPSS v26 programında analiz edilmiştir. Regresyon analizlerine göre, gözler açık postural stabilite endeksi ile spora dönüş süresi arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır (p0,05). Limit of Stability test sonuçları da spora dönüş süresi ile anlamlı ilişki göstermemiştir (p>0,05). Sonuç olarak, kinezyofobi, stres ve fonksiyonellik düzeylerinin, lateral ayak bileği yaralanması sonrası rehabilitasyon sürecinde spora dönüşü etkileyen önemli faktörler olduğu, postüral stabilite parametrelerinin bu süreçte belirleyici olabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relationship between kinesiophobia, perceived stress level, and lower extremity functionality on the return-to-sport duration in young basketball players who had sustained a lateral ankle sprain within the past year and have resumed active participation in sports. A total of 52 athletes (mean age = 21.73 ± 2.32 years) who met the inclusion criteria were evaluated. Demographic data were collected, followed by self-reported assessments including the Tampa Scale for Kinesiophobia, Lower Extremity Functional Scale (LEFS), and Perceived Stress Scale (PSS). Objective assessments were performed using the Biodex Balance System, including Postural Stability and Limits of Stability tests under eyes-open and eyes-closed conditions. Data were analyzed using SPSS v26. Regression analyses revealed a statistically significant positive association between eyes-open postural stability index and return-to-sport duration (p0.05). Likewise, Limit of Stability parameters were not significantly related to return-to-sport duration (p>0.05). In conclusion, the findings suggest that kinesiophobia, stress, and functional status play critical roles in rehabilitation and return to sport, while specific postural stability metrics may serve as relevant indicators in clinical follow-up.