The brand positioning of electric vehicle brands
Elektrikli araç markalarının marka konumlandırması
- Tez No: 966837
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLİN ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Elektrikli araçlar, marka konumlandırması, tüketici algısı, marka stratejisi, yenilikçilik, sürdürülebilirlik, algısal haritalama, çok boyutlu ölçekleme, Electric vehicles, brand positioning, consumer perception, brand strategy, innovation, sustainability, perceptual mapping, multidimensional scaling
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışma, tüketici algısı perspektifinden hareketle önde gelen elektrikli araç (EV) markalarının marka konumlandırmasını incelemeyi amaçlamaktadır. Çevresel kaygılar ve sürdürülebilir ulaşım anlayışına yönelik küresel eğilimler nedeniyle EV sektörü hızla büyümekte ve bu büyüme ile birlikte markalar arasındaki rekabet giderek artmaktadır. Bu rekabetçi ortamda etkili bir marka konumlandırması, farklılaşma sağlamak ve uzun vadeli pazar başarısı elde etmek için kritik öneme sahiptir. Çalışma, tüketicilerin yenilikçilik, sürdürülebilirlik ve kalite gibi temel marka niteliklerine ilişkin algılarını ölçmek üzere yapılandırılmış bir anket aracılığıyla nicel bir araştırma yöntemi benimsemektedir. Markaların tüketici zihnindeki konumlarını görsel olarak ifade etmek amacıyla algısal haritalama tekniği kullanılmış ve bu bağlamda Çok Boyutlu Ölçekleme (MDS) yöntemi uygulanmıştır. Hedef popülasyon, elektrikli araçlara ilgi duyan bireylerden oluşmakta olup, örneklem kolayda örnekleme yoluyla seçilen yaklaşık 303 katılımcıyı kapsamaktadır. Veriler, tanımlayıcı istatistikler ve algısal harita oluşturma tekniğiyle analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarının, EV markalarının daha hedef odaklı ve etkili konumlandırma stratejileri geliştirerek rekabet avantajlarını artırmalarına yönelik önemli içgörüler sunması beklenmektedir. Ayrıca, bu çalışma, literatürde EV markalarının konumlandırılmasına özel olarak odaklanan araştırma eksikliğine katkı sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to explore the brand positioning of leading electric vehicle (EV) brands from the perspective of consumer perception. As the EV industry continues to grow rapidly due to environmental concerns and the global shift toward sustainable mobility, competition among brands has intensified. In this context, effective brand positioning has become essential for differentiation and long-term market success. The research adopts a quantitative approach, utilizing a structured survey to collect data on consumer perceptions related to key brand attributes such as innovation, sustainability, and quality. To visually represent how these brands are positioned in the minds of consumers, perceptual mapping technique is employed through the application of Multidimensional Scaling (MDS). The target population consists of individuals interested in EVs, and the sample includes approximately 303 participants selected through convenience sampling. Data analysis includes descriptive statistics and perceptual map construction. The findings of this study are expected to offer valuable insights for EV companies seeking to enhance their competitive advantage through more targeted and effective brand positioning strategies. Additionally, the research contributes to the academic literature by addressing the gap in studies specifically focused on the positioning of EV brands.