Öğretmenlerin kültürel sermaye yeterlikleri ile profesyonel sermaye yeterlikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
An examination of the relationship between teachers' cultural capital competencies and professional capital competencies
- Tez No: 966838
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜ ADA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: kültürel sermaye, ölçek uyarlama, profesyonel sermaye, cultural capital, scale adaptation, professional capital
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırmanın amacı kamu kurumlarında çalışan öğretmenlerin sahip oldukları kültürel sermaye ile mesleki alanda kullandıkları profesyonel sermayeleri arasında nasıl bir ilişki olduğunu tespit etmektir. Bu çerçevede öğretmenlerin profesyonel sermaye yeterliklerine ilişkin algılarını ölçmek için Hargreaves ve Fullan (2012) tarafından geliştirilmiş olan Profesyonel Sermaye Ölçeği' nin Türkçe' ye uyarlaması yapılmıştır. Araştırmanın diğer değişkeni olan kültürel sermaye yeterliklerini ölçmek için ise Avcı ve Yaşar (2014) tarafından geliştirilmiş olan Kültürel Sermaye Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma nicel araştırma yönteminde ilişkisel modelde desenlenmiştir. Araştırmanın evrenini Bursa ili sınırları içerisinde yer alan Nilüfer, Osmangazi ve Yıldırım ilçelerine bağlı resmi ortaokullarda görev yapan branş öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmanın analizleri 356 öğretmenden toplanan veriler kullanılarak yapılmıştır. Araştırmanın verileri analiz edilirken, t-testi, ANOVA, korelasyon ve çoklu regresyon testleri kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularında öğretmenlerin kültürel sermaye ve profesyonel sermaye yeterliklerine ilişkin algılarının yüksek düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Öğretmenlerin kültürel sermaye yeterlikleri ile profesyonel sermaye yeterlikleri arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu ve kültürel sermayenin profesyonel sermaye üzerinde anlamlı etkisi olduğu bulunmuştur. Sonuç olarak, öğretmenlerin kültürel sermaye yeterliklerinin arttırılması, profesyonel sermayelerinin çeşitli boyutlarında önemli gelişmeler sağlayabilir. Entelektüel birikimin özellikle profesyonel sermaye alt boyutları üzerinde güçlü bir etkisi olduğu bulunmuştur. Bu durum, öğretmenlerin entelektüel gelişimlerine yatırım yapmanın, onların mesleki yeterliklerini ve genel eğitim kalitesini artıracağı şeklinde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the relationship between the cultural capital possessed by teachers working in public institutions and the professional capital they utilize in their profession. Within this framework, the Professional Capital Scale developed by Hargreaves and Fullan (2012) was adapted into Turkish in order to measure teachers' perceptions regarding their professional capital competencies. To measure the other variable of the study—cultural capital competencies—the Cultural Capital Scale developed by Avcı and Yaşar (2014) was used. The research was designed using a quantitative research method within a relational model. The study population consists of subject teachers working in public secondary schools located in the Nilüfer, Osmangazi, and Yıldırım districts of Bursa province. The analyses were conducted using data collected from 356 teachers. In analysing the data, t-tests, ANOVA, correlation, and multiple regression tests were employed. The findings of the study revealed that teachers perceive themselves to have high levels of both cultural capital and professional capital competencies. A significant positive relationship was found between teachers' cultural capital competencies and their professional capital competencies. Furthermore, cultural capital was found to have a meaningful effect on professional capital. In conclusion, enhancing teachers' cultural capital competencies may lead to significant improvements in various dimensions of their professional capital. It was found that intellectual accumulation, in particular, has a strong influence on the sub-dimensions of professional capital. This suggests that investing in teachers' intellectual development can enhance their professional competencies and the overall quality of education.