İslam ceza hukukunda caydırıcılık
Deterrence in Islamic law
  1. Tez No: 966891
  2. Yazar: MERYEM YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. ŞAHBAN YILDIRIMER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Caydırıcılık, Hikmet, Had, Kısas, Ta'zir, Tövbe, Şüphe, Deterrence, The Divine Wisdom, Had, Qisas, Tazir, Repentance, Doubt
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: İslami Araştırmalar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 287
Özet
İslam hukukunda zarûrât-ı hamse olarak adlandırılan din, can, akıl, nesil ve malın korunması temel amaçlardır. Bu maslahatları dünyada koruyan eyleme dönük araçlar ise caydırıcı cezalardır. İslam hukukunda cezalar, faydacı ve geleceğe dönük bir yapı sergiler. Bütün ceza türlerinde birincil amaç caydırıcılıktır. Bununla birlikte caydırıcılık yalnızca hukuki normlara dayanmaz. Kökleşmiş ahlaki normlar ve vahiy kaynaklı hükümlerin sağladığı güçlü bir içsel denetimle desteklenir. Dolayısıyla İslam ceza hukukunda caydırıcılık, ceza tehdidinin yanı sıra dinî ve ahlaki bilinç ile şekillenir. Had ve kısas cezaları, caydırıcılığın kesinlik, hızlılık ve şiddet unsurlarının tamamını bünyesinde barındırır. Ta'zîr cezaları ise hâkimin takdir yetkisinde olduğu için kesinlik ilkesine yeterince uyum sağlamaz ve had cezasının miktarını geçmesi caiz görülmediği için sınırlı bir caydırıcı etkiye sahiptir. Had ve kısas cezalarında genel caydırıcılık işlevi, ta'zir cezalarında ise özel caydırıcılık işlevi ön plana çıkmaktadır. İslam hukukçuları, ceza hukuku konularının neredeyse tamamında caydırıcılığın hangi koşullar altında etkili olabileceğini, kapsam ve sınırlarını tartışmışlardır.
Özet (Çeviri)
In Islamic law, the protection of religion, life, mind, progeny, and property, referred to as the essential requirements (zaturat-i hamsa), are the primary objectives. The action-oriented tools that protect these interests in the world are deterrent punishments. In Islamic law, punishments exhibit a utilitarian and future-oriented structure. The primary purpose of all punishments is deterrence. However, deterrence is not solely based on legal norms. It is supported by a strong internal control provided by deeply rooted moral norms and divinely inspired rulings. Therefore, deterrence in Islamic criminal law is shaped by religious and moral awareness, as well as the threat of punishment. Hadd and retaliation punishments embody all the elements of deterrence: certainty, swiftness, and severity. Ta'zir punishments, on the other hand, fall short of the judge's discretion, thus failing to fully comply with the principle of finality and, because exceeding the hadd penalty is not permissible, have a limited deterrent effect. The general deterrent function of hadd and retaliation punishments is prominent, while the specific deterrent function of tazir punishments is prominent. Islamic jurists have discussed the conditions under which deterrence can be effective, its scope and limits in almost all criminal law matters.