Sosyal bilgiler dersinde güncel olaylardan yararlanmanın ortaokul öğrencilerinin medya okuryazarlığı düzeyine etkisi
The effect of using current events in social studies course on the media literacy levels of secondary school students
  1. Tez No: 966905
  2. Yazar: SİNEM SİVRİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNDER ERYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Güncel olay, Medya okuryazarlığı, Social Studies, Current event, Media literacy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Amasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, Sosyal Bilgiler dersinde güncel olaylardan yararlanmanın ortaokul öğrencilerinin medya okuryazarlığı düzeyine etkisinin araştırılmasıdır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ön test- son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2023-2024 eğitim öğretim yılında, bir ilin bir devlet ortaokulunda öğrenim gören 5.sınıf öğrencileri oluşturmuştur. Araştırmaya deney grubunda 22 öğrenci, kontrol grubunda ise 21 öğrenci olmak üzere toplam 43 öğrenci katılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu, medya okuryazarlığı ölçeği ve kontrol listesi kullanılmıştır. Ayrıca araştırma sürecinde, araştırmacı tarafından yapılandırılan ders planları doğrultusunda uygulamalar gerçekleştirilmiştir. Uygulama sonunda elde edilen veriler elektronik ortama aktarılarak JAMOVI ve SPSS programları kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin medya okuryazarlığı ölçeğinden aldıkları ön test ve son test puanları için bağımsız örneklemler için t testi, karma desenli ANOVA, Kruskal Wallis H testi, tek yönlü kovaryans analizi (ANCOVA) ve ilişkili örneklemler için t testi uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizi sonucunda Sosyal Bilgiler dersinde güncel olaylardan yararlanmanın ortaokul öğrencilerinin medya okuryazarlık düzeyleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı etkisinin olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak güncel olaylardan yararlanmanın ortaokul 5. sınıf öğrencilerinin, medya okuryazarlığı düzeylerini geliştirdiği sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma sonucundan hareketle Sosyal Bilgiler öğretmenlerine öğrencilerin medya okuryazarlığı düzeylerini geliştirmeleri için güncel olaylardan yararlanmaları önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to investigate the effect of using current events in Social Studies course on the media literacy levels of middle school students. In the research, a quasi-experimental design with pre-test-post-test control group was used, which is one of the quantitative research methods. The study group of the research consisted of 5th grade students studying in a state middle school in a province in the 2023-2024 academic year. A total of 43 students, 22 students in the experimental group and 21 students in the control group, participated in the research. A personal information form, media literacy scale and checklist were used as data collection tools in the research. In addition, during the research process, applications were carried out in line with the lesson plans structured by the researcher. The data obtained at the end of the application were transferred to the electronic environment and analyzed using JAMOVI and SPSS programs. In the research, independent samples t-test, mixed design ANOVA, Kruskal Wallis H test, one-way analysis of covariance (ANCOVA) and related samples t-test were applied to the pre-test and post-test scores of the students in the experimental and control groups from the media literacy scale. As a result of the analysis of the obtained data, it was determined that using current events in Social Studies course had a statistically significant effect on the media literacy levels of middle school students. As a result, it was concluded that using current events improved the media literacy skill levels of middle school 5th grade students. Based on the results of the research, it is recommended that Social Studies teachers use current events to develop students' media literacy skills.