Sosyal bilgiler dersinde güncel olaylardan yararlanmanın öğrencilerin karar verme becerilerine etkisi
The effect of teaching activities prepared in accordance with current events in social studies lesson on student's decision making skills
- Tez No: 349075
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN KÖKSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler Eğitimi, Karar Verme Becerisi, Güncel Olaylar, Social Studies Education, Decision Making Skills, Current Events
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilkokul 4. sınıf sosyal bilgiler dersinde güncel olaylardan yararlanarak hazırlanan öğretim etkinliklerini uygulamanın, öğrencilerin karar verme becerileri üzerindeki etkisini saptamaktır. Araştırmada öntest-sontest kontrol gruplu deneysel desen kullanılmıştır. Deney grubunda güncel olaylardan yararlanılarak hazırlanmış öğretim etkinlikleri kullanılmış, kontrol grubunda ise programın öngördüğü öğretim etkinlikleri uygulanmıştır. Araştırma 2012-2013 eğitim-öğretim yılının ikinci yarıyılında Kazan Ortaokulu?nda öğrenim görmekte olan 4/A ve 4/B sınıflarında gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama araçları olarak, deney ve kontrol gruplarını denkleştirmek, uygulama öncesi ve sonrasında öğrencilerin karar verme becerilerini belirlemek amacıyla uzman görüşlerine başvurularak ve Swartz ve Parks (1996) ve Garcia ve Michaelis (2001)?ın ortaya koyduğu karar verme sürecinden yararlanarak araştırmacı tarafından oluşturulan ?Karar Verme Formu? (Ek 2), Karar Verme Formu puanlarının hesaplanmasında kullanılmak üzere uzman görüşlerine başvurularak hazırlanan ?Karar Verme Becerisi Rubriği? (Ek 3) kullanılmıştır. Öntest-sontest kontrol gruplu deneysel desen modeline uygun olarak ?Karar Verme Formu? deneysel uygulamanın başlangıcında ve bitiminde olmak üzere iki kez uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS16.0 paket programında analiz edilmiştir. Verilerin analizi sonucu elde edilen bulgular incelendiğinde, güncel olaylardan yararlanarak hazırlanan öğretim etkinlikleri uygulamasının, MEB tarafından hazırlanan öğretmen kılavuz kitabı etkinliklerine dayalı öğretime göre, öğrencilerin karar verme becerisi puanlarını anlamlı bir şekilde arttırdığı tespit edilmiştir. Araştırmada, sosyal bilgiler dersinde güncel olaylardan yararlanarak hazırlanan öğretim tasarımının öğrencilerin karar verme becerilerini geliştirdiği sonucu ortaya çıkmıştır. Bu sonuç doğrultusunda önemli görülen öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the effect of teaching activities prepared in accordance with current events in elemantary 4th grade social studies lesson on student?s decision making skills . Teaching activities prepared according to the current events were applied to the experimental group and teaching acivities provided by the program were implemented in the control group. The research was held in Kazan Middle School in the second term of 2012-2013 academic year in 4/A which is the control group and 4/B which is the experimental group. The data gathering instruments of the research were Decision Making Form and Decision Making Skill Rubric. Decision Making Form was designed by the researcher based on Swartz and Parks (1996)?s and Garcia and Michaelis (2001)?s decision making process to balance the experimental and control group and to determine decision making skills of the students before and after the practice. Decision Making Skill Rubric was used to calculate the points of Decision Making Form. These instruments were designed based on the experts judgements. Decision Making Form was performed twice, once in the begining and once at the end of the experimental application in accordance with the experimental pattern model with pretest ? final test control group. The acquired data were analysed in SPSS16.00 Packet Program. The findings depict that the application of teaching activities prepared in accordance with current events make a significant difference compared to the teaching based on the the teacher?s guidance book activities which was provided by the Turkish Ministry of National Education. The teaching activities prepared in accordance with current events were increased the points of students? decision making skills. This research demonstrated that teaching activities prepared in accordance with current events in social studies lesson improved the students? decision making skills. Some significant suggestions are represented in consideration of these findings.