X ve Y kuşağındaki çalışanların örgütsel sessizlik davranışlarının beş faktör kişilik özelliklerine göre incelenmesi: Bankacılık ve finans çalışanları üzerine bir araştırma
Examining the organizational silence behaviors of X and Y generation employees according to five factor personality traits: A study on banking and finance employees
  1. Tez No: 966973
  2. Yazar: BEGÜMHAN BORA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAZAL AYAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Sessizlik, Beş Faktör Kişilik Özellikleri, X ve Y Kuşağı, Organisational Silence, Five Factor Personality Traits, X and Y Generation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırmanın amacı; X ve Y kuşağı çalışanların örgütsel sessizlik davranışı ile kişilik özellikleri arasında nasıl bir ilişki olduğu ve bu ilişkinin bazı demografik verilere göre değişkenlik gösterip göstermediğinin ortaya konmasıdır. Araştırma betimsel niteliktedir ve kolayda örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Türkiye'de bankacılık veya finans sektöründeki şirketlerden birinde aktif olarak çalışmakta olan X kuşağı (1965-1979) ve Y kuşağı (1980-1999) kişiler oluşturmaktadır. Örnekleme alınan 357 çalışanın 214'ü kadın, 143'ü erkektir. Veri toplama aracı olarak; kişisel bilgi formu, örgütsel sessizlik ölçeği ve beş faktör kişilik özellikleri ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizi IBM SPSS 25.0 istatistik paket programı kullanılarak yapılmıştır. İstatistiksel analizler sonucunda kişilik özellikleri ile örgütsel sessizlik davranışı arasında negatif yönlü ve anlamlı bir sonuç ortaya konmuştur. Dışa dönüklük, uyumluluk, sorumluluk ve deneyime açıklık kişilik özellikleri ile örgütsel sessizlik davranışı arasında negatif yönde, nevrotiklik kişilik özelliği ile örgütsel sessizlik davranışı arasında pozitif yönde bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Y kuşağı çalışanların X kuşağındakilere göre daha dışa dönük olduğu ve Y kuşağı çalışanların X kuşağına göre daha fazla kabullenici sessizlik davranışı gösterdiği sonucu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the relationship between the organisational silence behaviour of Generation X and Generation Y employees and their personality traits and whether this relationship varies according to some demographic data. The research is descriptive and convenience sampling method was used. The population of the study consists of Generation X (1965-1979) and Generation Y (1980-1999) people who are actively working in one of the companies in the banking or finance sector in Turkey. Of the 357 employees sampled, 214 were female and 143 were male. Personal information form, organisational silence scale and five factor personality traits scale were used as data collection tools. Data were analysed using IBM SPSS 25.0 statistical package programme. As a result of statistical analyses, a negative and significant result was found between personality traits and organisational silence behaviour. It was determined that there is a negative relationship between extraversion, agreeableness, conscientiousness and openness to experience personality traits and organisational silence behaviour, and a positive relationship between neuroticism personality trait and organisational silence behaviour. It was concluded that Generation Y employees are more extroverted than Generation X employees and Generation Y employees show more accepting silence behaviour than Generation X employees.