Gençlik ve Spor il müdürlükleri çalışanlarının örgütsel bağlılık ve iş performansı ilişkisinin X ve Y kuşaklarına göre incelenmesi
Examination of the relationship between the organizational commitment and work performance of the employees of youth and sports provincial directorates according to the X and Y generations
- Tez No: 716291
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor Örgütleri, Örgütsel Bağlılık, X ve Y Kuşağı, İş Performansı, Sports Organizations, Organizational Commitment, Generation X and Y, Job Performance
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırmanın amacı Gençlik ve Spor İl Müdürlükleri çalışanlarının örgütsel bağlılık ve iş performansı düzeylerinin X ve Y kuşaklarına göre incelenmesidir. Araştırmanın evrenini Marmara Bölgesi Gençlik ve Spor İl Müdürlükleri çalışanları, araştırmanın örneklemini ise söz konusu İl Müdürlüklerinin ana hizmet binalarında görev yapan X ve Y kuşağında yer alan toplam 533 çalışan oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak Allen ve Meyer (1990) tarafından geliştirilen ve Baysal ve Paksoy (1999) tarafından Türkçe'ye uyarlanan“Örgütsel Bağlılık Ölçeği”ile Kirkman ve Rosen (1999) tarafından oluşturulan, Sigler ve Pearson (2000) tarafından geliştirilen ve Çöl (2008) tarafından Türkçe'ye uyarlanan“İş performansı Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma bulguları; Gençlik ve Spor İl Müdürlükleri çalışanlarının örgütsel bağlılık düzeylerinin duygusal bağlılık alt boyutunda X ve Y kuşakları bakımından istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğunu göstermiştir. Kadın çalışanların örgütsel bağlılıklarının, devam bağlılık alt boyutunda erkek çalışanlara göre daha yüksek düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Eğitim durumu ve çalışma süresi değişkenine göre çalışanların örgütsel bağlılık ve iş performansı düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Çalışanların aylık gelir durumu bakımından örgütsel bağlılık normatif bağlılık alt boyutunda istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Buna ek olarak iş performansı ile duygusal bağlılık düzeyleri arasında pozitif ve zayıf düzeyde; iş performansı ile normatif bağlılık düzeyleri arasında ise pozitif ve çok zayıf düzeyde anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Araştırma bulguları, örgütsel bağlılığın duygusal bağlılık alt boyutunun iş performansını anlamlı bir şekilde yordadığını, örgütsel bağlılık ve iş performansı ilişkisinde X ve Y kuşaklarının düzenleyici analiz bulguları ise herhangi bir farklılığın olmadığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the organizational commitment and job performance levels of the employees of Provincial Directorates of Youth and Sports according to X and Y generations. While the population of the research consists of the employees of the Provincial Directorates of Youth and Sports of the Marmara Region, the sample of the research consists of a total of 533 employees working in the main service buildings of the mentioned Provincial Directorates and in the X and Y generations. The“Organizational Commitment Scale”, which was developed by Allen and Meyer (1990) and adapted into Turkish by Baysal and Paksoy (1999) and the“Job Performance Scale”was created by Kirkman and Rosen (1999), developed by Sigler and Pearson (2000) and adapted into Turkish by Çöl (2008) were used as data collection tools in the research, The research findings showed that there is a statistically significant difference in the emotional commitment sub-dimension of the organizational commitment levels of the Youth and Sports Provincial Directorates employees in terms of X and Y generations. It has been determined that the organizational commitment of female employees is higher than that of male employees in the continuance commitment sub-dimension. Statistically significant differences were found between the organizational commitment and job performance levels of the employees according to the education level and working time variable. It has been observed that there is a statistically significant difference in the normative commitment sub-dimension of organizational commitment in terms of monthly income of the employees. In addition, there are positive and weak relationship between job performances and emotional commitment levels; On the other hand, a positive and very weak significant relationship was found between job performances and normative commitment levels. Research findings showed that affective commitment sub-dimension of organizational commitment significantly predicted job performance, while regulatory analysis findings of X and Y generations showed no difference in the relationship between organizational commitment and job performance.